Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rabbinál vizitált a volt jobbikos

Népszava|2012. aug 7. 05:11
[A+ A-]
Ha az elmúlt években tettem bármi olyan kijelentést, ami megsértette volna a zsidó közösséget, azért elnézést kérek - mondta Szegedi Csanád, volt jobikos politikus Köves Slomó rabbinak, amikor pénteken nála járt. Szegedi maga kért találkozót az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijától, miután nyilvánvaló lett zsidó származása.
A szélsőjobboldali EP-képviselő néhány napja ki is lépett emiatt az antiszemitizmusáról, rasszizmusáról elhíresült Jobbikból. Köves Slomó a Népszabadságnak elmondta, megdöbbent, amikor Szegedi találkozót kért tőle. A rabbi a lapnak kijelentette, alapvető feladata, hogy mindenkit fogadjon, aki tanácsért, segítségért fordul hozzá. Szegedi állítása szerint most szembesült származásával, ezért fontossá vált számára, hogy a zsidó közösség vezetőivel kapcsolatba kerüljön. A politikus azt is bejelentette, hogy elmegy Auschwitzba, ahonnan anyai nagymamája egykor visszatért.

Kiszivárgott hangfelvételek szerint Szegedi már 2010-ben szembesült származásával. Amikor nemrég kilépett a Jobbikból, Vona Gábor pártelnök azt hangsúlyozta: a politikusnak azért kellene távoznia az EP-ből is, mert egy hangfelvételen "uniós pénzeket ajánlott fel az elítélt és többször is a nyomozó hatóságok látókörébe került" Ambrus Zoltánnak, aki zsidó származásával zsarolta őt. Bár Vona azt állította, hogy a Jobbik volt alelnökének nem származása miatt kellett kilépnie a pártból, Novák Előd alelnök a vezetésnek a napokban azt írta: "Ha nem hazudik, ha nem titkolja el származását, akkor - szép dolog vagy nem, más kérdés - soha nem lett volna sem EP-képviselő, sem alelnök".

A botrány csak fokozódott, amikor a hvg.hu kiderítette, hogy két évvel ezelőtt öt hónapon keresztül összesen mintegy 3500 eurót, akkori árfolyamon csaknem egymillió forintot kapott Novák Brüsszelből, méghozzá Szegedi asszisztenseként. A hét végén egyébként Szegedi Csanád testvére, Szegedi Márton, a miskolci közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke is távozott a Jobbikból.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!