Előző
Következő
új cikk

Belföld

Több tízezer rokkant maradt ellátás nélkül

Népszava|2012. aug 7. 05:12
[A+ A-]
Az ellátórendszer is belerokkant a rokkantügybe - mondta Korózs Lajos szocialista szakpolitikus azután, hogy kiderült: több mint tízezer megváltozott munkaképességű ember annak ellenére nem kap ellátást, hogy már rég túl van a felülvizsgálaton. Ennek oka az, hogy nincs egy központi megállapítási rendszer, így határozatok sem születnek, és nincs kiépítve az ügyviteli, informatikai rendszer sem, amelyhez hiányzik a szükséges szoftver.
Vagyis nincs, ami rögzítse a rokkantsági felülvizsgálaton átesettek adatait, így a járandóságuk mértékét - magyarázta a politikus.

Korózs Lajos szerint a kormány átgondolatlan változtatásai és a felkészületlenség "emberi tragédiák sorozatához" vezetnek. A kormány hiába próbálná munkára kötelezni az arra egyébként alkalmatlanokat, erre éppa kormány gazdaságpolitikája miatt kialakult foglalkozattás helyzetben esélyük sincs. Emlékeztetett arra is, hogy Orbánék a visszaélésekre hivatkozva alakították át a rokkantnyugdíj rendszerét, ami azonban hazugság, hiszen "a szakigazgatási szerv vezetője is elismerte, hogy egyetlen visszaélést sem találtak".

Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté éppen Korózs beadványának is helyt adva fordult Alkotmánybírósághoz (Ab) a rokkantsági ellátórendszer 2012-es átalakítása miatt július végén. A biztos megállapította, a jelenlegi eljárás sérti az emberi méltósághoz, a tisztességes eljáráshoz, és a szociális biztonsághoz való jogot. Szabó Máté kiemelte, az átalakításakor nem biztosították a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom védelmét, továbbá az alacsony összegű ellátás melletti munkavállalás lehetőségének korlátozása miatt sérül az esélyegyenlőség elve.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!