Előző
Következő
új cikk

Belföld

Feliratkozás az eljárásra

Népszava|2012. aug 6. 20:10
[A+ A-]
Újabb kötelezettségszegési eljárást, sőt, komolyabb európai uniós retorziókat vonhat maga után, ha a Fidesz-KNDP megvalósítja a választási regisztráció Orbán Viktor által ismertetett tervét. A bejelentett elképzelések a legalapvetőbb európai normákat szegik meg.
Súlyosan jogsértő lehet a tervezett választási regisztráció bevezetése. Az Európai Unióban ugyanis valamennyi tagállam számára irányadó közös elvként az általános választójog, a titkos szavazás vagy az arányos képviselet elve megsérthetetlen.

Ezt deklarálja a magyar alaptörvény is, amely noha korábban vitákat váltott ki amiatt, hogy bizonyos, az európai emberi jogi egyezményekben garantált alapjogokat nem fejt ki, azaz vállal fel részletességükben, ám a választójog nem ilyen.

A kormányfő néhány hete a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a Fidesz-elnökség eldöntötte, a következő választásokon már csak azok szavazhatnak majd, akik a voksolás előtt két hónappal jelezik a kormányhivataloknak a választási szándékukat. A párt álláspontja szerint az előzetes regisztráció segít megállapítani a biztos pártválasztók számát a kampányban, és megelőzhetők lesznek a szavazatvásárlások is.

A ma hatályos - tehát a Fidesz-KDNP által elfogadott - alaptörvény szerint azonban alkotmányos alapjog, hogy az "országgyűlési képviselőket a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, sarkalatos törvényben meghatározott módon választják". Semmilyen sarkalatos törvény nem korlátozhatja ezt a jogot, annak "csorbítására" ugyanis kizárólag alkotmányos lehetőségek létezhetnek. A választójog általánossága így azt jelenti, ami a nemzetközi dokumentumokban is szerepel: egy ország lakosságának kivétel és különbségek nélküli választójoga van. Ezt pedig az alaptörvényt figyelembe véve csak két okból lehet korlátozni: természetes kizáró ok a kiskorúság, a "mesterséges" pedig az, ha valakitől a bíróság jogerősen elvette a választójogot.

Épp ezért, amennyiben a magyar kormány bizonyos határidőhöz, vagy egyéb korlátozó tényezőhöz köti a választójog gyakorlását - azaz regisztrációt szab a joggyakorlás feltételéül -, a legalapvetőbb európai normákat szegi meg. A hét végén erre figyelmezetett Sólyom László volt államfő is, amikor emlékeztetett: nemcsak alkotmány, hanem nemzetközi egyezményt is sértene a terv megvalósítása. Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában 1950. november 4-én kelt egyezményt Magyarország 1992.-ben hirdette ki törvényként. Ez deklarálta a szabad választáshoz való jogot, és azt, hogy az egyezményt aláíró államok "kötelezik magukat arra, hogy ésszerű időközönként, titkos szavazással szabad választásokat tartanak olyan körülmények között, melyek a törvényhozó testület megválasztását illetően biztosítja a nép véleményének kifejezését." Ezt kiegészítve az európai közösség elfogadta az 1999-ben hatályba lépett amszterdami szerződést, mely bevezette a "valamennyi tagállam számára közös elvek" (általános választójog, titkos szavazás, arányos képviselet) fogalmát.

Épp ezért kijelenthető, hogy noha az angolszász jogrendszerben a regisztráció mást jelent, és létezik is, a Magyarország által vállalt, és magáénak vallott kontinentális jogrendszerrel és demokráciával teljesen ellentétes lenne a választási feliratkozás bevezetése. Amennyiben a választási eljárási törvényben ennek valamilyen, jogvesztést hozó változata szerepel majd, az Európai Bizottság azonnal kötelezettségszegési eljárást indít majd hazánk ellen, és a közösség egyik legfontosabb egyezményének megsértése miatt még az alapszerződés 7-es cikkelye szerinti, akár uniós szavazati jogunk megvonásával záródó eljárás is indulhat.

Az európai választójog alapelvei
- Általános, azaz minden nagykorú állampolgárt megillet*
- Egyenlő, azaz minden szavazat azonos értékű
- Közvetlen, azaz közvetlenül a jelöltekre adható le
- Titkos, azaz névtelenül történik és senki sem kérheti számon
* Csak bírósági ítélettel korlátozható - például cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, szabadságvesztés, intézeti kényszergyógykezelés, illetve a közügyektől való eltiltás, stb.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!