Előző
Következő
új cikk

Külföld

Veterán gyilkolt Wisconsinban

Népszava|2012. aug 7. 05:52
[A+ A-]
Terrorakciónak minősítette az amerikai rendőrség azt a támadást, amelyet vasárnap hajtott végre egy férfi a Wisconsin állambeli Oak Creekben. A szikh templomban történt lövöldözésben heten meghaltak, köztük az elkövető, hárman pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. John Edwards rendőrfőnök szerint az akció egyértelműen a helyi szikh közösség ellen irányult. A merénylő a 40 éves Wade Michael Page, az amerikai hadsereg veteránja volt.
A férfi behatolt a templomba, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett a hívőkre. Nem sokkal később a tettest egy rendőr lőtte le. A sérültek állapota kritikus: golyót kaptak a hasukba, a nyakukba vagy az arcukba. Egyikük rendőr, akinek még nem sikerült megfékeznie az ámokfutót. Egy másik a helyszínre érkezett rendőr aztán ártalmatlanná tette.

Barack Obama elnök mély gyászát fejezte ki a történtek kapcsán. Egyben együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival. Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében segítséget ígért a wisconsini hatóságoknak a merénylet hátterének felgöngyölítésére. Méltatta az amerikai szikh közösség tagjait. "Ők is az amerikai család részei" - hangoztatta. Obama republikánus elnökjelölt kihívója, Mitt Romney szintén elítélte a bűncselekményt. Manmohan Singh indiai kormányfő, aki maga is szikh, megdöbbenését fejezte ki az eset kapcsán.

A rendőrség a nyomozás eddigi állása szerint biztos abban, hogy magányos elkövetőről van szó. Tegnap a rendőrség átkutatta a férfi lakását. Helyi lapok értesülései szerint a lövöldözés idején mintegy százan tartózkodhattak a templomban. A jelenlévők éppen közös étkezésre készültek.

A szikhek egy a 15. században India északi részén létrejött reformmozgalom tagjai. A szikh vallásnak mintegy 30 millió híve él világszerte. A legtöbben közülük Indiában élnek, de sok követőjük található Nagy-Britanniában és Észak-Amerikában is.

Az Egyesült Államokban hozzávetőleg félmillióra tehető a szikh vallásúak száma. Hagyományosan szakálluk van és turbánt viselnek. Amerikában sokan muzulmánoknak nézték őket, ezért a vallás több tagját érték inzultusok a 2001. szeptember 11-i Egyesült Államokkal szembeni terrortámadás-sorozatot követően.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!