Előző
Következő
új cikk

Csúcsra értek a Krisztiánok

Népszava|2012. aug 7. 06:45
[A+ A-]
Az eddigi legeredményesebb napot zárták vasárnap a magyar sportolók, miután a tornász Berki Krisztián és a kalapácsvető Pars Krisztián arany, míg a kötöttfogású birkózó, Módos Péter (55 kg) bronzérmet szerzett. Berki immár elmondhatja magáról, hogy lólengésben egyeduralkodó: a korábbi világ- és Európa-bajnoki címei mellé begyűjtötte az olimpiai aranyérmet is Londonban, míg Parsnak már csak a világbajnoki cím hiányzik.
Módos pedig már Rióra gondol, aholreményei szerint neki játszák majd el a Himnuszt.

Ahogy elkezdődött a kalapácsvetők fináléja, az embernek az volt az érzése, hogy az ezúttal mosolygó, kacsintó Pars Krisztiánnak egyszerűen nem lehet ellenfele, a Sors végre visszaadja neki azt, amit edig elvett. Már a selejtezőben sem talált legyőzőre, sőt, a vasárnap esti döntő első sorozata után már az is tudható volt, ha a magyar klasszis 80 méter fölé tud kerülni, akkor ellenfelei nem lesznek képesek őt megelőzni. Nos, pontosan így is lett. Pars a magyar atlétika tizedik aranyérmét szerezte, ebből az ötödiket kalapácsvetésben. A szám sikersorozata éppen Londonban kezdődött az 1948-as játékokon, amikor Németh Imre diadalmaskodott.

"Az első dobásom 79 méter volt, végre sikerült úgy kezdeni egy világversenyt, ahogy kell. A harmadikra jött a 80 méter, s onnantól láttam, hogy Kozmus és Kodzsi ma nem fognak 81 métert elérni. Ez engem is visszafogott egy kicsit, próbálkoztam még, mert 82 métert akartam dobni, de nem jött össze. De úgy érzem, nem kell magyarázni az eredményt, mert egy olimpiai bajnoki cím fantasztikus dolog!" - fogalmazta meg első érzéseit még a stadionban.

Amikor aztán véglegessé vált a sikere, bebizonyította, nemcsak a sportágában, hanem emberként is a csúcsra ért. A döntőt követően ugyanis az volt az első dolga, hogy a korábban elhunyt nevelőedzőjének, Németh Pálnak a képével ünnepelte pályafutása legnagyobb sikerét.

"Pali bácsinak köszönhetek mindent, nagyon sajnálom, hogy már nincs velünk. Halála után fia, Zsolt vette át a csoportot, s ő hozzátette a munkához a szükséges pluszt" - mondta az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, és most már olimpiai bajnok atléta.

Pars szerint előzetesen úgy kalkulált, hogy egy ötfős mezőnyből - Kozmus, Kodzsi, Tyihon, Fajdek és a magyar fiú - kerül majd ki a győztes, ám a döntőbe a fehérorosz Tyihon az ismert visszalépése, míg a lengyel Fajdek a selejtezőben való kiesése miatt csak hárman jutottak.

"Számoltunk Tyihonnal és Fajdekkel, de előbbi nem indult az ismert okok miatt, utóbbi kiesett a selejtezőben. A fehérorosz kalapácsvető nem indult versenyeken, csak otthon, így nem tudtunk megmérkőzni. Továbbra sem kommentálom a visszalépését, de az biztos, hogy elégtételt érzek. Ám azokat, akik bejutottak a fináléba, azokat legyőztem, így jogos az aranyérmem" - jelentette ki a világ legboldogabb kalapácsvetője.

A folytatásról azt mondta, idén mindenképpen szeretné megdobni a 82 métert, reméli, hogy ez majd augusztus 20-án, a Gyulai István emlékversenyen sikerül neki. Az érmesek közül ő volt a legfiatalabb, így 2016-ban, Rióban mindenképpen indulni fog.

"Sőt, remélem még két olimpia bennem van. Csinálom, amíg a szervezetem bírja" - közölte Pars, aki innentől kezdve nézőként buzdítja majd a többi, még versenyben lévő magyart. - "Egy kicsit élvezni akarom az olimpiát!"A másik Krisztián, a tornász Berki elképesztően hosszú utat járt be ahhoz, hogy most már minden kétség nélkül kijelenthető legyen: ő a lólengés sokszorosan megkoronázott királya, aki mindent megnyert már, amit csak lehetett. A 27 esztendős újpesti tornász a 2008-as pekingi olimpián nem indulhatott, mert a 2007-ben rendezett világbajnokságon "csak" második lett, s akkor a kvótához a szerspecialistáknak vb-arany kellett. Londonban aztán végre elindulhatott Berki, aki a selejtezőben alaposan ráijesztett az érte szorítókra: kétszer is hibázott, s csak ötödik lett, miközben legnagyobb ellenfele, a brit Smith egyszer sem rontott. A fináléban azonban nem volt jobb Berkinél, aki a világ-, és Európa-bajnoki címei mellé végre-valahára az olimpiai aranyat is megszerezte.

"Lelkileg kellett összeszednem magam, mert testileg rendben voltam. Vasárnap aztán minden sikerült. Már a bemelegítésnél éreztem, hogy jó gyakorlatom lesz. Én megcsináltam, amit tudtam, és a pontozók egy kicsivel engem láttak jobbnak" - mondta Berki, aki a magyar tornasport 15. olimpiai aranyérmét szerezte meg.
A jövőt illetően Berki érez magában annyi erőt és motivációt, hogy a 2016-os riói olimpiáig folytassa pályafutását.

"Most pihenőre vágyom, de jövőre maximális erővel nekivághatunk a következő ciklusnak" - jegyezte meg.Persze, a gratulációkból, az ünneplésből nem maradhat ki a kötöttfogású birkózó-válogatott legkisebb embere, Módos Péter, alias Csonti sem, aki pazar teljesítménnyel jutott el a bronzmeccsig, amit aztán megnyert. Örömében aztán cigánykereket hányt és dupla hátraszaltóval örvendeztette meg a publikumot, amellyel tán talajtornában is döntőközeli helyen végezhetett volna.

"Sokan mondják, hogy egy ötszörös világbajnoktól ki lehet kapni, de én úgy vagyok vele, hogy nem Módos Péternek. Kicsit bántott, hogy a negyeddöntőben alulmaradtam, de elismerem, hogy most még jobb volt az iráni. Remélem, Rióban vissza tudok neki vágni. Kicsit magam alatt voltam, amikor kikaptam, de hál'istennek olyan emberek vesznek körül, akik fel tudtak rázni. Az edzőimtől, a vezetőségtől, a barátnőmtől, a családomtól és egész Magyarországtól, Szigetvártól, Majoros Pistitől (a 2004-es athéni játékok 55 kg-os bajnokától), akivel beszéltem is a meccs után, rengeteg pozitív energiát kaptam a nap folyamán, csodálatos volt.
Ettől a dántól kikaptam 2009-ben, úgyhogy ez egy kicsit revánsmérkőzés is volt.
Nagyon boldog vagyok a bronzéremmel, bízom benne, hogy legközelebb, Rióban fényesebb is lesz" - jelentette ki Módos, a magyar birkózás történetének 18. olimpiai bronzérmét szerezte meg.

Érmeseinkről mondták

Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a lólengés 1988-as olimpiai bajnoka: "Nagyon örülök annak, hogy most már nem én vagyok az utolsó magyar olimpiai bajnok lólengésben. Krisztián gyönyörű gyakorlatot adott elő, egyszerűen más nem kaphatta az aranyat, csak ő. És ami szintén fontos: el tudta viselni a ránehezedő terhet. Ettől győztesek a győztesek!"

Czene Attila, sportügyekért felelős államtitkár: "Vívás, úszás, torna: hagyományos magyar sikersportágak, mindháromban van most már aranyérem. Krisztián mindenkit lenyűgözött a gyakorlatával, a brit szurkolók is érezték, hogy fantasztikus, amit most bemutatott. Aztán este Pars Krisztián folytatta és zárta szintén arannyal ezta csodálatos magyar napot."

Dornbach Ildikó, az atlétika sportági szövetség szakmai igazgatója: "Krisztián nagyon megérdemelte ezt a győzelmet, évek óta bizonyítja, hogy ennek a kalapácsvető mezőnynek az elején a helye. Elképesztő fegyelemmel dolgozott ebben az évben. Soha olyan lelkiismeretesen nem csinálta végig a regenerációt és nem figyelt úgy oda magára, mint idén. A mai versenyen, amikor mások megremegtek, ő oda tudta tenni magát. Végig vezetett, kétséget nem hagyott afelől, hogy ő a legjobb."

Struhács György, a kötöttfogású birkózó-válogatott szövetségi kapitánya: "Azt hiszem, hogy Csonti a szívével nyerte meg ezt a bronzérmet. A vigaszág előtt kicsit helyre kellett rázni, de nem volt nehéz dolgunk. Elmondtuk, hogy mikre gondoljon, mi adjon neki erőt: a sok elvégzett munka, az edzések, a családja. Tudtuk, hogy a dán ellen állásból nem nagyon lesz akció, hiszen jóval alacsonyabb az ellenfél, és Peti jól megoldotta a feladatot."