Előző
Következő
új cikk

Csapataink még harcban állnak...

Népszava|2012. aug 7. 05:21
[A+ A-]
A magyar férfi vízilabda-válogatott legyőzte az Egyesült Államok csapatát az olimpia férfitornájának utolsó csoportfordulójában, így csoportjában a harmadik helyen végez, és az egyenes kieséses negyeddöntőben a másik hatos csoport második helyezettjével találkozik. A londoni olimpia tegnapi versenynapján, melyen mindhárom érdekelt magyar kajakos, illetve kenus egység, valamint a sportlövő Sidi Péter is döntőbe jutott, Ő végül a pontszerző 6. helyen végzett.
Tegnap végre-valahára a háromszoros olimpiai bajnok vízilabda-válogatott is megmutatta, magához tért az első két csoportmeccsén elszenvedett vereségből, és a pekingi finálé visszavágóján 11:6 arányban legyőzte az Egyesült Államok csapatát. Joggal zúgott a "Szép volt, fiúk!", végre meggyőző játékkal, és ami a lényeg, egyre jobb védekezéssel nyert a magyar válogatott.

"Hogy mi változott? Visszaszereztük a biztonságunkat. Védekezni eddig is tudtunk, de a torna elején kaotikusan játszottunk, most viszont az első perctől jól ment a védekezés, úgy, ahogy az szokott az elmúlt másfél évtizedben. A csapat a győzelmet Zwack Péter emlékének ajánlja" - fogalmazott Kemény Dénes szövetségi kapitány, akinek gárdája a 3. helyen jutott tovább csoportjából.

Kajak-kenusaink is megkezdték londoni szereplésüket, és valamennyi vízre szállt egységünk bejutott a holnapi fináléba. Vajda Attila C-1 1000 méteren elő- és középfutamában is másodikként zárt, ezzel biztosította helyét a legjobb nyolc között.

"Rövid időn belül két pályát is le kellett eveznem, kihajtottam magam rendesen, el is fáradtam. Igazából nem is az ellenfelek jelentik a legnagyobb kihívást, hanem az időjárás, a szél, a hűvös idő" - jelentette ki a címvédő kenus
Előfutamának megnyerésével azonnal döntőbe került az idén Európa-bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros 1000 méteren, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina kajaknégyes pedig 500-on.

"Én úgy érzem, hogy jó pályát mentünk, és nagyon fontos volt, hogy a középfutamban már ne kellejen vízre szállnunk, hiszen Danusának és Katinak tartalékolnia kell az erejét a másik számára is. A döntőig már nem tudunk együtt evezni, de gyakoroltunk eleget, úgyhogy bizakodó vagyok" - mondta a parton az olimpiai újonc Fazekas Krisztina.

Az olimpia előtt az egyik legbiztosabb aranyvárományos Sidi Péter ezúttal ugyan bekerült a fináléba a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában, ám ott a hatodik helyen végzett. A szám világ-, és Európa-bajnoka úgy szerepelt tegnap legjobb számában, hogy előtte a hétvégén a felszerelésének egy részét.

"Húsz éve járok versenyekre, de ilyen még nem fordult elő velem. A pálya be van kamerázva, és remélem, megtalálják az elkövetőt még akkor is, ha a mostani eredmény emiatt nem fog változni. A bíróknak jeleztem, mi történt, de ők csak széttárták a kezüket" - mondta Sidi, aki korábban légpuskában 13., a kisöbű szabadpuska 50 méteres fekvő versenyében pedig 11. lett.

Sajnos kiesett a 120 kilós kötöttfogású birkózónk, Deák Bárdos Mihály. A 37 éves sportoló egy nyert és egy vesztett meccs után helyezetlenül zárt, mert legyőzője, a svéd Johan Euren nem került a fináléba. Atlétikában két magyar volt érdekelt: Kazi Tamás idei legjobbjával, 1:47.10 perces eredménnyel ért célba 800 méteren, ez azonban kevés volt a továbbjutáshoz, a 23 éves, első olimpiáján szereplő, súlylökő Márton Anita pedig 17,48 méteres dobásával búcsúzott a selejtezőben.

A finálé lesz a tét ma a Merész-csapatnak

A döntőbe jutásért száll vízbe a spanyolokkal szemben a magyar női vízilabda-válogatott a londoni olimpia mai versenynapján. Merész András csapata magyar idő szerint 19:40-kor a házigazda briteket búcsúztató spanyolokkal csap össze. A két gárda a csoportküzdelmek során már találkozott egymással, akkor a spanyolok 13-11-re nyertek, ugyanakkor az idei Európa-bajnokságon az elődöntőbe jutásért Merész András csapata bizonyult jobbnak.

A Dorney-tavon a kajakosok és kenusok második napi versenyeit bonyolítják majd le. Női párosban ott lesz a mezőnyben a 2004-ben és 2008-ban is aranyérmes Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó, egyesben Kozák Danuta szerepel ugyanezen a távon, azaz 500 méteren, míg a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes 1000 méteren próbál meg továbbjutni.

A kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjában a 2006-ban Európa-bajnok Lőrincz Tamás lép szőnyegre, s ha jó napot fog ki, illetve sorsolása is kedvezően alakul, akár éremért is küzdhet az esti programban. Az Olimpiai Stadionban 110 m gáton rajthoz áll Kiss Dániel és Baji Balázs a délelőtti előfutamos programban, női gerelyhajításban pedig Juhász Vanda lesz érdekelt a selejtező B csoportjában. A londoni olimpia egyetlen magyar súlyemelője, a plusz 105 kilós Nagy Péter a B csoportban lép majd a súlyokhoz.