Előző
Következő
új cikk

Bosch lemaradt Boltról

Népszava|2012. aug 7. 06:50
[A+ A-]
Usain Bolt a leggyorsabb. És a legnépszerűbb. Ha van ember, aki szupersztárságban fölveheti a versenyt Michael Phleps úszóval, akkor az a jamaicai sprinter. Na, persze, ott vannak még az amerikai kosarasok, de ők sokan vannak, együttesen zseniálisak, egyéni sportokban Phels és Bolt uralkodik. Esetleg Roger Federer csatlakozhatott volna hozzájuk, de ehhez nem kellett volna kikapni az egyéni tenisztorna fináléjában Andy Murraytől.
Ha Bolt vasárnap este nem nyeri meg a 100 métert, ma mi sem írunk ilyesféle bekezdést, de megnyerte, újabb pazar futással.

Pedig a rajtja gyatra volt, de ez a tavalyi vb-n elkövetett kiugrása és kizárása után érthető. Óvatosan kezdett. 30 méter után az utolsó előtti volt, fél távnál érte utol az élmezőny, onnan viszont nem volt senkinek esélye.

A sajtótájékoztatón szintén hozta szokásos formáját, elengedett néhány poént, s amikor komolyra fordította a szót, arról beszélt, hogy már az elődöntőben érezte, jól pörögnek a lábai, úgyhogy a döntő előtt magabiztos volt, és ezen csak dobott, amikor meghallotta a 80 ezer néző tombolását a bemutatásnál. "Örülök, hogy nyertem, a cél előtt már tisztában voltam vele, hogy megvédtem a címem.

Sajnálom, hogy nem jött össze a világcsúcs, de azárt a 9,63 másodperc így is a második legjobb idő a világon, úgyhogy nem lehetek elégedetlen" - nyilatkozta Bolt. Hozzátette, hazája válogatóján Yohan Blake ellen elszenvedett vereség ráébresztette arra, hogy nem engedhet meg magának egy pillanatnyi kihagyást sem, ráadásul a vb-arany is Blaké, viszont most ellentmondást nem tűrően jelezte a világnak, ki a legjobb! Az immár négyszeres olimpiai bajnok végezetül elárulta, alig várja kedvenc száma, a 200 rajtját.

A 100 méteres síkfutás a sportok királynőjének, az atlétikának a koronája, elképesztő nézettséget vonz. A 80 ezres Olimpiai Stadion színültig megtelt, de akkor is megtelt volna, ha 20-szor akkora, amekkora; vasárnapra kétmillió jegyigénylés érkezett... Akadnak azonban szituációk, amikor minden igyekezet ellenére az ember lemarad a felemelő alig több mint 9 mp-ről, még akkor is, ha a 80 ezer szerencsés egyike.

Így járt a holland dzsudoka, Edith Bosch, aki a rajtgépek mögött helyezkedve szerette volna végigizgulni a versenyt. Csakhogy egy részeg, éppen előtte, sörösüveget dobott a versenyzők felé, amit a 70 kg-osok mezőnyében bronzérmet szerzett hölgy nem kultivált, megragadta, leteperte, de mire jukót érő megmozdulásával végzett, Bolt már a célban ujjongott. "Hihetetlen, hogy emiatt elmulasztottam a döntőt" - mondta Bosch. A garázdát amúgy letartóztatták és közháborítás vádjával eljárást indítottak ellene.