Előző
Következő
új cikk

Belföld

Der Spiegel: Orbán Európa 10 legveszélyesebb embereinek egyike

168ora.hu|2012. aug 7. 10:52
[A+ A-]
"Európa tíz legveszélyesebb embere" közé sorolta a Der Spiegel Orbán Viktort: azok közé (a németek között is megtalálható) populista politikusok közé, akik belpolitikai okokból "napról-napra szítják a válságot, gyújtogatják a közös európai házat, közvetlenül és közvetetten indulatokat keltenek az állítólagosan lusta dél-európaiak és az uralkodni vágyó németek ellen. Céljuk: a szavazatok maximalizálása a maguk javára - Európa rovására.
"Orbán sokaknak okoz gondot Brüsszelben. Kijelentése, hogy meghajlik Brüsszel hatalma, de nem az érvei előtt, külpolitikai bonyodalmakhoz vezetett. Legutóbb a Neue Zürcher Zeitung tette fel a kérdést: lehetséges-e diktatúra az Európai Unióban? Az új, korlátozó médiatörvény, az új alkotmány, végül a kudarcba fulladt kísérlet a jegybank önállóságának korlátozására - Európában terjed a félelem, hogy Orbán nemzeti-liberális kormánya alatt kiüresedhetnek a demokratikus jogok. Amikor az Európai Bizottság a strukturális alapok zárolásával fenyegetett, Budapest módosított néhány törvényt. Ezt azután Orbán saját sikerének állította be, mondván: Magyarország győzött" - írta a lap.

A Der Spiegel szerint hasonlóan veszélyesek Európára: Gert Wilders, a szélsőjobboldali holland Szabadságpárt vezetője, Heinz-Christian Strache, a hasonló Osztrák Szabadságpárt, Nigel Farage, a szélsőséges brit Függetlenségi Párt, Timo Soini, az Igazi Finnek Pártja, Marine Le Pen, a francia radikális Nemzeti Front, Alekxisz Ciprasz, a görög baloldali-radikális Sziriza vezetője és Silvio Berlusconi, volt olasz miniszterelnök. A veszélyesek közé sorolta a magazin a bajor CSU két politikusát is: Markus Söder bajor pénzügyminisztert és Alexandert Dobrindtet. a CSU főtitkárát. akik Görögországnak az euró-övezetből való eltávolítását igényelték.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!