Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Sikeres újrakezdők: Ottmár Dóránál jártunk

nepszava.hu|2012. aug 7. 12:10
[A+ A-]
Balaton-felvidék. Kanyargós utak, madárcsicsergés, ugató kutyák. Szemben a templom harangja épp a delet kongatja. Ottmár Dórát és férjét jó pár éve ismerem. Sok év után ültünk le beszélgetni a múltról, jelenről és a jövőben rejlő lehetőségekről.
A kertbe érve jazz muzsika és egy vakmerően bátor, ám igen barátságos kutya fogad minket.

- Mióta éltek itt?


- 2009-ben költöztünk Mencshelyre. Előtte Budakalászon éltünk, ahol építészként dolgoztam, de aztán jött a válság, ami nagyon gyorsan elérte az én szakmámat is: egyre kevesebben akartak házat építeni. Így aztán nem volt mit tenni, kénytelen voltam váltani. Elköltöztünk ide, ebbe a Balaton-felvidéki faluba, ahol valóban nagy a nyugalom. Néha túl nagy - mondja mosolyogva.A további képekhez kattintson a fotóra!


OD
Ottmár Dóra 1966-ban született, építészmérnök. Évekig főépítészi munkatársként dolgozott Budakalászon. Miután elsők között az építőipart érte el a világválság, a szakmai vezetők azt ajánlották a szakembereknek, hogy keressenek más foglalkozást maguknak egy időre. Dóra a kerámia készítést választotta, amelyben saját formanyelvet szeretne kialakítani.
- Miket készítesz?

- Ezek a termékek az egyedi kézműves kerámia ékszerek címszó alatt futnak. Készítek szalagokból felrakott terrakotta kaspókat, padlóvázákat, anyagában színezve, kézzel korongozott mázas kerámia bögréket, kancsókat, tálkákat fazekas színekkel. De itt vannak a karácsonyi díszek is. Van például egy érdekes vajtartóm, amit nem kell hűtőben tartani, mégsem romlik meg benne a vaj.

- Hol tudod értékesíteni az árudat?

- Szombatonként Csopakon az ökopiacon, vasárnaponként Káptalantótiban a Liliomkertben. Bár ez utóbbi most elég nagy gondban van. A piacnak nincs engedélye és sajnos a mai jogszabályok sokszor értelmetlen előírásai nem is nagyon, illetve csak aránytalanul nagy anyagi ráfordítás árán tennék lehetővé, hogy legyen. Eléggé elkeserítő a helyzet. A piac százötven árusnak jelent megélhetést, kereset kiegészítést. Itt már ismernek minket, sokan járnak vissza, és nagyon sok a külföldi vásárló is.

- Milyen egyéb termékekre bukkanhatunk a Liliomkertben?


- Elsősorban termelői piac, idényzöldséggel, gyümölccsel, füstölt áruval, van, aki sajtot és egyéb tejterméket készít, vannak keramikusok, és isteni lekvárokat, mézeket, süteményeket is lehet kapni. És minden egyéb szép és jó kézműves terméket. Egyesek szerint ez a piac kincs itt a környéken, de ki tudja, hogy meddig megy ez még.


- És az eredeti hivatásod?

- Időnként akad építészeti munka, de nagyon kevés. Ebből nem lehet megélni.

- Láttam, hogy van egy igen informatív honlapotok is, ahol megtekinthetők a már kész tárgyak.

- Igen. Igyekszem naponta foglalkozni ezzel is, hiszen ez ma már igen fontos része a kereskedelemnek. Nekünk ez a marketing, na és a facebook oldal, ahol egyre többen jeleznek vissza. Itt például legutóbb a kapolcsi piacról is tudtunk képeket közölni. Igyekszünk mindenütt ott lenni és erről informálni a leendő vásárlókat a www.od-ceramics.com oldalon.

- És akik nem találkoznak veled személyesen, hogy vásárolhatnak tőled?

- Az előre megrendelt kerámiákat postán, fadobozokban küldjük el. A nagyobb tárgyak könnyen sérülnek, ezért azokat jobban szeretem, ha személyesen adhatom át. Egyébként akár a facebookon is tudunk kommunikálni. Vannak időnként speciális kérések, ezeket természetesen igyekszünk teljesíteni. A honlapon minden új darabot meg lehet tekinteni.

Miközben folyik a fényképezés, előkerülnek a szebbnél szebb ékszerek, bögrék, díszek.
- Ti már igazi mencshelyiek vagytok?

- Azt hiszem. Itt élünk, itt próbáltunk letelepedni. Most fazekaskodom, amiben úgy érzem, egyre inkább megtalálom a saját magam nyelvét, stílusát, de sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Most olyan munkám van, amit szeretek, és amit mások is szeretnek. Ezt akarom fejleszteni - majd hozzáteszi mosolyogva -, mert az OD márkajelzés kötelez.

Fotó: Kárpáti Iván

Lájkoljon minket a Facebook-on is!