Előző
Következő
új cikk

Termelői Piac a Rózsák terén

Népszava|2012. aug 9. 16:18
[A+ A-]
Újabb termelői piaccal bővült a múlt héten a főváros, ezúttal a Rózsák terén adtak át egy újabb alkalmi árusító helyet a termelőknek és a vásárlóknak
Magyar zöldségeket, gyümölcsöket és élelmiszereket árusítanak az elmúlt hétvégétől ős- és kistermelők a főváros VII. kerületében, a Rózsák terén.

A piac a tervek szerint egyelőre szombatonként reggel 8-tól délután 3 óráig tart nyitva, és az egységesen kialakított standokon kínálják portékáikat az árusok. Amennyiben igény mutatkozik rá, a többi napokon is megjelennek termékeikkel a kis- és őstermelők.

Az első magyar termelői piacot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át tavaly augusztusban Budapesten, Kőbányán. Azóta több termelői piac is nyílt az országban.

Idén júniustól a szaktárca épülete előtt - Budapesten a Kossuth téren - is lehet vásárolni magyar árukat minden pénteken a Vidék Mustra elnevezésű termelői piacon. Az árkádok alatt egyszerre több mint 50 termelő kínálja portékáit, a vásárlás előtt itt a vevők meg is kóstolhatják a termékeket. A cél az, hogy a fővárosiak és a turisták megismerhessék a magyar vidék ételeit, értékeit.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Piac Szövetkezet további termelői piacok megnyitását is tervezi azért, hogy a jó minőségű, egészséges magyar termékeket minél több helyen, közvetlenül a termelőtől lehessen megvásárolni, élénkítve ezzel a magyar mezőgazdaságot.

A helyi piacok fellendítését több jogszabályváltozás is segítette az elmúlt időszakban. Így a minőségi magyar termékek népszerűsítése érdekében a szaktárca egyszerűsítette a termelői piacok megnyitásának és működtetésének feltételeit.