Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Félázsiai népség a magyar

Népszava|2012. aug 8. 06:05
[A+ A-]
Orbán Viktor egyetlen megjegyzésével meghazudtolta azokat, aki a nemzet megosztásával vádolják. Arra, hogy "félázsiai népségnek" nevezett bennünket, egységesen horkant fel a népség jobb és baloldala: még hogy mi, Szent István és
Kádár János népe félázsiaiak? Felháborító! "A Viktor részeg volt, vagy bedrogozott.

Józanon ilyet nem mond!" - hallottam a Lánchíd és a nyugati között a hatos villamoson. "Gyurcsány sok hülyeséget beszélt, de a nemzetet soha nem alázta meg!" - volt a másik vélemény. "De szerintem nem is mondta! Ezt is a ballib sajtó találta ki" - mondta egy a Magyar Nemzetet lobogtató harmadik, akinek bizonyíthatóan igaza van abban, hogy ez a lap ugyan részletesen beszámolt Orbán VOSZ konferencián elmondott beszédéről, de abban "félázsiai népségről" nem volt szó.

Én pedig nem értem a felháborodást. Ha mi félig olyan sikeresek lennénk, mint az egészen ázsiai Japánok vagy Dél-Koreaiak, most nem azért kellene pedáloznunk, hogy - mint Orbán mondta - utolérjük a románokat, cseheket, szlovákokat, akik már "más ligában fociznak".De mi változatlanul inkább múltunk kétséges legendáiban hiszünk ("kereszténység védőbástyája"), mint hagynánk, hogy a ma sikeres országaihoz hasonlítsanak bennünket (ami persze éppen úgy sántítana, mint a védőbástya teória, de legalább a jövőbe mutatna).

De mondott Orbán mást is, ami nemcsak megosztó,felháborító is. Megkérdőjelezte azt, amiben reményeim szerint politikai, világnézeti hovatartozás nélkül mindnyájan hiszünk, a demokráciát. Azt mondta:"Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni"! Reméli, de nem zárja ki. Pedig pontosan tudja, hogy a demokráciának egyetlen alternatívája van, a diktatúra. Mintegy bizonyítva, hogy nem elszólásról van szó, később hozzátette: Amire törekszünk, "nem zárja ki a (...) a demokráciát, de kell egy központi összefogás, ami az ország történelmi tapasztalataiból is levonható".

Ez éppen olyan borzalmas, mint igaz. Borzalmas, mert a huszonegyedik században Európa közepén van egy országnak olyan miniszterelnöke,aki demokráciát legfeljebb lehetőségként emlegeti, amit "nem zár ki" az, amire törekszik. És igaz,mert a felülről erőszakolt "központi összefogásról" van az országnak "történelmi tapasztalata". Nácizmusnak és kommunizmusnak hívták. Naponta érezzük a bőrünkön, hogy nagy léptekkel haladunk az ide vezető úton. Az az érzésem, hogy a társadalom elfásult, elfáradt, lassan beletörődött a gyaloglásba. Már kevesen kapták fel a fejüket, amikor a miniszterelnök most legutóbb bejelentette, hogy fütyül az alkotmánybíróság döntésére a bírák nyugdíjaztatása ügyében, az általa meghatározott "rendszer marad".

És persze azt sem értem, hogy a demokrácia le-, és a diktatúra felépítésén miért csodálkozunk. Orbán tisztességesen és pontosan elmondta kötcsei beszédében fél évvel a választások előtt, hogy mia célja: Megszüntetni az állandóan vitatkozó "duális erőteret" a parlamentarizmust. Helyette"létrehozni egy nagy kormányzó pártot, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza, és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli. (...)A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk. A kétpártrendszer folytatását egy duális erőtérben állandó értékvitákkal, vagy (...) egy nagy kormányzópártra jellemző, állandó kormányzásra törekvő politikai erő magatartását, céljait jelenítjük-e meg a közvéleményben."

Világos beszéd. Parlamentarizmus, többpártrendszer megszüntetése, egyetlen pártfelépítése, amely állandó kormányzásra rendezkedik be.És mi, a magyar választók annak a FIDSZ-nek adtunk két évvel ezelőtt kétharmados (!) parlamentitöbbséget, amely ezzel, az általunk ismert programmal indult.

Gondoltunk arra, hogy amennyiben ez a párt megvalósítja bejelentettprogramját, hosszú időre a kétezres volt az utolsó demokratikus választás Magyarországon?

Hiszen megmondták, mint negyvennyolcban a kommunisták, hogy állandó kormányzásra rendezkednek be.Különbség, hogy a diktatúra akkor szovjet szuronyokra támaszkodva rendezkedett be, Orbán rendszere pedig szabad, demokratikus, a népség akaratát kifejező választásokra alapul. Ennek megvalósítása érdekében Orbán most alig burkoltan, erőszakkal fenyegetett. Tervei megvalósítása - mondta - "erő kérdése". És "egy ilyen félázsiai népséget, mint mi, erővel lehet csak kényszeríteni az összefogásra".

Szép kilátások. Következő számunk tehát az erő, értsd erőszak, a diktatúrák klasszikus eszközének alkalmazása. Orbán ellenségének tekinti az EU-t és egyáltalán a nyugatot, mert akadályozzák tervei megvalósításában.Oda jutottunk, hogy ma már csak ők védik nálunk a demokrácia maradékait. Nekünk nem kell a módszerük - értsd parlamenti demokrácia, többpártrendszer - mondja Orbán, mert ők ezzel "hanyatló, kétséges pályán mozognak, vesztükbe rohannak". De egy lélegzetre hozzáteszi: Nálunk az "összes fejlesztéskilencven százaléka uniós pénz (...) csak azt tudjuk ilyen célokra fordítani, amit az EU-tól kapunk". Két nappal később a Bálványosi Szabadegyetemen: "Európa irigyli Magyarországot".

Ez első hallásra a két állítás logikátlan, egymásnak ellentmondó ostobaságnak tűnhet. Pedig van mögötte megfontolt mondanivaló. Az, hogy pénzhiányunkat, rászorulásunkat az EU pénzére, a munkától vonakodó "félázsiai népség" számlájára kell írni. Az pedig, hogy Európa irigyel bennünket unortodox gazdasági módszereinkért és válságmegoldó ötleteinkért, egyértelműen a vezetés, értsd Orbán Viktor érdeme. Ez a felfogás egyrészt mutatja, hogy mit tart miniszterelnökünk választóiról, rólunk. Másrészt, hogy szerinte ennek a félázsiai népségnek nem parlamenti demokrácia, hanem diktatúra kell, élén egy vezérrel, vele.