Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nagyobb balhé is lehet Devecseren

Népszava|2012. aug 9. 05:12
[A+ A-]
Ismét Devecserbe készülnek a szélsőjobboldaliak, miután kiderült, hogy a Jobbik és a hozzájuk köthető radikális szervezetek botrányos vasárnapi felvonulása után békés ellendemonstrációra készül a helyi roma lakosság. A szélsőjobboldali Deres Tv nevű portálon tegnap az jelent meg, hogy mint megtudták, "betyáros riadólánc maradt" Devecserben, "hogyha a cigányok újra támadnának, legyen magyar önvédelem".
Mint megírtuk, vasárnap mintegy ezer szélsőséges - a Jobbik mellett például az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye legénysége - azért vonult fel a faluban, mert egy helyi lakos állítása szerint megfenyegették a cigányok, ami állítólag egy megromlott szomszédi viszony következménye volt. A "halálbüntetést" követelő tüntetésen a romák házainál dobálóztak: az internetes beszámolók szerint a szélsőségesek vállalják, hogy "féltéglákkal, betondarabokkal, kövekkel" ők kezdtek támadni a "bámészkodó" cigányokra. (Sőt, mint az említett portálon írták, "nem rajtuk múlott, hogy egyelőre elmaradt a pogrom".)

Egy fiatal LMP-s aktivistát eltalált egy betondarab, és Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő is megsérült; azonban a rendezvényt biztosító 200 rendőr nem lépett közbe, holott a szélsőségesek bevallásuk szerint egy rendőrkordont is elsodortak. Csoportos garázdaság miatt mindenesetre eljárást indított a rendőrség. Ezután jelentette be a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége, hogy ellentüntetést tartanak majd, de egyelőre nem közölték, mikor.

A vasárnapi események pikantériája, hogy a főszervező-jobbikos Ferenczit is eltalálták, amit a Jobbik Veszprém megyei elnöke és a szélsőjobboldali média is úgy állított be, hogy a cigányok közül repült a kő. Mint Orbán Imre akkor közölte, szerinte az egyik ház udvaráról érkezett a kő. Az atv.hu felvétele azonban cáfolja ezt: éppen a tüntetők dobták fejbe saját "bajtársukat", a felvételen ugyanis látszik, hogy nagyjából 3 méterről egy tüntető dobta fejbe a képviselőt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!