Előző
Következő
új cikk

Belföld

Széfet bontott, és 140 milliónyi készpénzt talált az adóhivatal Tatabányán

MTI|2012. aug 9. 13:47
[A+ A-]
Csaknem 140 millió forintnak megfelelő készpénzt foglalt le a NAV Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága a napokban egy tatabányai nyugdíjas széfjéből; azért figyeltek fel rá, mert az ellenőrzött időszakban 214 millió forintot költött el az életvitelszerű kiadásokon felül - közölte a szervezet igazgatási főreferense csütörtökön az MTI-vel.
Gregus Anett tájékoztatása szerint a NAV kockázatelemzési eljárása feltárta, hogy az érintett személy nyugdíjasként két társaság ügyvezetői teendői mellett több gazdasági társaságban is tag volt.

A vizsgált időszakban a nyugdíjas gépjárművet és ingatlant vásárolt 42 millió forintért, az ingatlanon 7 milliós felújítást végzett, 15 milliós életbiztosítást kötött és 150 milliót meghaladó összegben nyújtott tagi kölcsönt a személyéhez kapcsolódó gazdálkodó szervezeteknek.
Az adóhatóság az vizsgálta, hogy ezekre a kiadásokra megvan-e a jogszerű, adózott bevétel. Az adózó úgy nyilatkozott, hogy korábban jelentős összegű készpénz-megtakarítása volt, ezt azonban nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani.

Az adózó ismert bevételeit és kiadásait a hatóság becslési eljárással számba vette, és 100 millió forint feletti adóhiányt állapított meg, amelyre 70 milliós adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett fizetni.
Az adózó ezeket az összegeket határidőre nem fizette meg, ezért végrehajtási eljárás indult ellene. Ennek során felnyitották az egyik pénzintézetnél bérelt széfjét, melyből 400.000 eurót és 20 millió forintot foglaltak le készpénzben. Az összeg fedezi az állammal szembeni tartozás jó részét - mondta el a főreferens.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!