Előző
Következő
új cikk

Külföld

Plüssmackók miatt őrjöng a diktátor

Népszava|2012. aug 10. 05:47
[A+ A-]
Mélypontra jutottak a fehérorosz-svéd kapcsolatok méghozzá több száz plüssmackó miatt. Azóta ugyanis, hogy július elején egy svéd kisrepülőgépből 879 mackót dobtak le Fehéroroszország fölé, dúl-fúl mérgében az Európa utolsó diktátorának nevezett Alekszander Lukasenko. Hatalma azonban nincs veszélyben.
Augusztus 30-ig minden svéd diplomatának el kell hagynia az országot. Carl Bildt svéd külügyminiszter ezzel kapcsolatban megjegyezte, a fehérorosz rezsim megmutatta igazi arcát. Ezért válaszként megvonták a tartózkodási engedélyt két Svédországban szolgáló fehérorosz diplomatától.

A fehérorosz elnök azért nem örült a skandináv ajándéknak, mert a kis medvéken politikai üzenet volt olvasható: "Támogatjuk Fehéroroszország harcát a véleménynyilvánítás szabadságáért" - írták. A nem éppen szokványos akciót a Studio Total nevű reklámiroda hajtotta végre. Két munkatársa, Thomas Mazetti és Hannah Frey Litvániából szálltak fel, s haladtak át Fehéroroszországba. A légierőnél nem vették észre az egész esetet, azt hitték, valami technikai hiba történt, amikor megpillantották a lefelé hulló több száz medvét.

Lukasenko azonnali hatállyal elbocsátotta a határvédelmi bizottság vezetőjét és a légvédelem parancsnokát. Figyelmeztetésben részesítette továbbá a védelmi minisztert és négy magas rangú tisztet.

A "Teddymackók a sajtószabadságért" nevű akcióval a Studio Total a fehérorosz Charta 97 médiacentrummal vállalt szolidaritást. A 2010-es vitatott elnökválasztást követően ugyanis letartóztatták az ellenzéki internetes oldal szerkesztőit. Szintén 2010-ben holtan találták lakásában a médium alapítóját, Oleg Bebenyint. A hivatalos állítás szerint felakasztotta magát. Barátai szerint azonban a hatóságok nyilvánvalóan hazudtak.

A svédek akciójának azonban nemcsak a hadsereg néhány vezetője látta kárát, hanem egy fiatal, húsz éves diák is, aki még csak most sajátítja el az újságírói szakma csínját-bínját. Ő volt ugyanis az első, aki lefényképezte a medvéket, s a képeket azonnal e-mailben továbbította. A fiatalembert július közepe óta tartják fogva a helyi KGB egyik börtönében. Egyelőre nem tudni, vádat emelnek-e ellene. A titkosszolgálat amúgy is jogsértést követ el, hiszen elvileg egy személyt csak tíz napig lehetne előzetes letartóztatásban fogva tartani.

Megannyi találgatás látott napvilágot arról, ki is állt az akció mögött. A Studio Total állítása szerint az akciót maga a reklámcég fizette. A repülési órák elsajátítása és a gép bérlése összesen 150 ezer euróba került. Egyes orosz médiumok azonban Moszkvát sejtik a háttérben. Oroszország és Fehéroroszország légiereje ugyanis közös. Vlagyimir Putyin orosz elnök e teória szerint azt akarta bizonyítani, hogy Minszk képtelen ellátni a légvédelem ráeső részét.

Akár igaz ez a feltételezés, akár nem, a fehérorosz médiumokban elképesztő kampányt indítottak Svédországgal szemben. A Szovjetszkaja Bjelorusszia című lap például nem kevesebbet állított, miszerint Svédország világhatalomra tör. A lap szerint Stefan Eriksson Minszkbe akkreditált svéd nagykövet rendelte meg az ország elleni "összeesküvést". A lap szerint Fehéroroszország állíthatja meg Stockholm "aknamunkáját".

Lukasenkónak aligha kell tartania attól, hogy ez a közjáték bármennyire is fenyegetné pártja győzelmét a szeptember 23-án megrendezendő parlamenti választáson. A kormány által támogatott jelöltek úgyis győznek akár a titkosszolgálatok segítségével. Az ellenzék még nem heverte ki a 2010-es sokkot, amikor több politikusát letartóztatták az elnökválasztás után. Így még az is lehet, hogy bojkottálják az őszi voksolást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!