Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Zelnik István vár

Népszava|2012. aug 10. 06:42
[A+ A-]
A nemrégiben a Seuso-kincs megvásárlásának ötletével előhozakodó Zelnik István sajtótájékoztatón igyekezett eloszlatni a személyével és tevékenységével kapcsolatos negatív híreket, melyek most a HVG-ben, korábban az Élet és Irodalomban és másutt is napvilágot láttak.
A heves indulatokat generáló sajtótájékoztatón az újságírók leginkább a késő-római ezüst lelet, a Seuso-kincs körüli kérdésekről szerettek volna többen megtudni, sikertelenül.

Zelnik csak szerdán kiadott közleményét ismételte meg: "Mára minden adott, hogy a kincsek első nyolc darabját megvásároljam, hazahozzam, kutathatóvá tegyem és kiállítsam." Ezért hajlandó gyűjteménye egyes darabjaitól megválni, cégei egyes tulajdonrészeit eladni. Hangsúlyozta, "a legmagasabb szinten kértem a magyar kormányzat segítségét". Ez abból áll, hogy a magyar államnak le kellene mondania a kincsekre vonatkozó jogigényéről. Ám L. Simon László államtitkár úgy nyilatkozott korábban, nincs hivatalos nyoma a megkeresésének, bár elődje Szőcs Géza megerősítette, hogy biztató tárgyalásokat folytatott a műgyűjtővel. Zelniktől hiába kérdezték az újságírók, hogy miért nem keresi meg ismét a kormányt, csak annyit válaszolt, szükségtelen, ő már lépett, s várja a választ. A kincsek eladóival kialkudott határidő augusztus végén lejár.

Kuszinger Róbert a Zelnik István Aranymúzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kambodzsai Koh Ker-ben folytatott régészeti projekt nem leállt, csak szünetel az idén. Ennek oka, hogy a korábbi régész csapat nem adta le dokumentációt. Mint ismeretes a régészeket nem fizette Zelnik kft-je, s azok egy idő után beszüntették a teljesítést. A köztük lévő perben szeptemberben várható ítélet. A tájékoztatón kiderült, hogy egy 30 ezer dolláros támogatás erejéig egy légi területfelmérő programban vesz részt Zelik István által létrehozott Délkelet-Ázsiai Kutatóintézet. Zelnik István cége ellen több cég és magánszemély kezdeményezett felszámolási eljárást, egyikük. aki a sajtótájékoztatón is megjelent - még mindig nem jutott a pénzéhez, holott javára döntött a bíróság.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!