Előző
Következő
új cikk

Belföld

MSZP: érdemi közmunkát

Népszava|2012. aug 10. 05:10
[A+ A-]
Új munkahelyek, szociális biztonság és a leszakadt települések felzárkóztatása nélkül a szocialisták szerint társadalmi robbanás fenyeget Kelet-Magyarországon. Az MSZP úgy véli, a kormány lemondott az elszegényedett térségről, ezért az ellenzéki párt feladata olyan program készítése, amellyel 2014 után a régióban élőket vissza lehet vezetni a tisztes megélhetést biztosító munka, a társadalmi béke világába.
A munkahelyteremtésnél nincs fontosabb feladat ott, ahol a legmagasabb az országban a munkanélküliség, ahol a kormány a legnagyobb kudarcot szenvedte a közmunka-programmal, ahol folyamatosan csökkennek az adóbevételek és csökken a termelés - állapítja meg a szocialisták még formálódó Kelet-Magyarország programja, amely az ország legszegényebb térségeinek felzárkóztatását szolgálja. Annak a hét megyének a segítését, amelyekről az MSZP szerint lemondott az Orbán-kormány, de amelyekért a következő kabinetnek tennie kell, mert a térségben lévő szociális problémák már ma is robbanással fenyegetnek.

A szocialisták úgy vélik, az ő feladatuk, hogy a régióban élőket visszavezessék a tisztes megélhetést biztosító munka, a társadalmi béke világába. Ezért készítették el helyi szakértők segítségével a programot. Ebben egyebek mellett azt javasolják, hogy egy éven át ne kelljen közterhet fizetni az új munkahelyek után a régióban, ha azokat álláskeresőkkel töltik be. A tervezet szerint ezt követően évente 20-20 százalékkal növelt adót, járulékot szednének be a vállalkozásoktól, így a cégeknek csak öt év alatt kell a piaci feltételeknek megfelelni. Ez nem veszteség, hiszen a létre sem jövő munkahelyek után nem szed közterheket az állam.

Átalakítanák a közmunka rendszerét is: javasolják, állami központból irányítsák a közmunkát, az önkormányzatok csak a település létszámának két százalékát foglalkoztathassák. A munkások pedig ne az árkokat tisztítsák, vagy a faluszéli bozótot irtsák, hanem végezzenek olyan munkát, amelyik visszaadja az önbecsülésüket és a bérüket is kitermeli. A vitairat szerint a közmunkás nem rabszolga, ezért emberhez méltó körülmények között, biztonságát garantálva kell foglalkoztatni.

Az MSZP szerint Kelet-Magyarországon több rendőrre, köztük romákra lenne szükség, hiszen a térségben nő a bűncselekmények száma és a Jobbik miatt állandó a kissebbség-többség közötti konfliktus. A térségbe szegődő rendőröknek 50 ezer forintos bérpótlékot és lakhatási támogatást javasolnak. Az uzsora visszaszorítása érdekében sürgetik továbbá a Belügyminisztérium zöld számon hívható különleges egységének létrehozását. Az ellenzéki párt a helyi sajátosságokhoz igazodó fejlesztési tervet is készített, felvázolva: hogyan lehetne elfogadhatóbbá tenni a közlekedést, amely a tanulásnak és az új beruházásoknak egyaránt feltétele.

A program végkövetkeztetése, hogy erőteljes állami beavatkozás és pozitív diszkrimináció nélkül Kelet-Magyarország végleg leszakad. A tervezet vitája első körben lezárult, most készül az újabb változat, amely ősszel kerül nyilvánosságra, a párbeszédet pedig jövő tavaszig folytatják a szocialisták.

Miskolci ügyekben nyomoznak

Már a Szabolcs-Szatmár-Bereg Főügyészség nyomoz abban a 75 ügyben, amelyekben miskolci szocialisták Hajdú-Bihar megyében tettek feljelentést még júniusban. A borsodi megyeszékhely MSZP-s politikusai azért mentek Debrecenbe, mert azokban az ügyekben is ott nyomoznak, amelyek miatt Miskolc fideszes polgármestere az előző szocialista városvezetés ellen tett feljelentést. A beadványok az elmúlt hetekben Borsodba kerültek vissza, ám ott elfogultság miatt nem foglalkoztak velük, így kerültek az ügyek Szabolcsba.

Simon Gábor MSZP-s parlamenti képviselő, városi pártelnök lapunknak elmondta: mintegy 50 esetben hűtlen kezelés miatt fordultak a hatóságokhoz, de okirathamisítás, hanyag kezelés és hatóság félrevezetése miatt is tettek feljelentést. Úgy számolnak, hogy több mint hárommilliárd forint kár érte Miskolcot. Két ügyet máris ejtettek, mert a hatóság szerint nem volt elég konkrét a feljelentés, de a civilben jogász Simon szerint átdolgozzák, majd újra beadják ezeket a feljelentéseket is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!