Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Merkel-fóbia Európában

Népszava|2012. aug 10. 06:18
[A+ A-]
Ha azt mondjuk, Angela Merkel nem tartozik Európa legnépszerűbb politikusai közé, akkor nagyon enyhén fogalmazunk. Egész Európában terjed a Merkel-gyűlölet vírusa. A görög után a brit és az olasz sajtóban is előszeretettel ábrázolják náci-uniformisban. A legsajátosabb karikatúrával az olasz konzervatív lap, a Libero állt elő, amelyen a német kancellárt náci bajusszal ábrázolták. Ki állt vele szemben Európa megmentőjeként? Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő! Mindez sokat elmond arról, mennyire lehet komolyan venni ezeket a gyakran elképesztő írásokat, rajzokat. A francia sajtóban sem kedvelik a kancellárt, de ott legalább még nem nevezik "Negyedik Birodalomnak" a mai Németországot, ahogy a közelmúltban egy brit és egy másik - mellesleg Berlusconi érdekeltségébe tartozó - olasz lap tette.

Merkelt egyre kevésbé kedvelik Európában. Korábban épp állhatatosságáért tisztelték Németország határain kívül is, most viszont épp ezt a rá jellemző eltökéltségét tartják ellenszenvesnek benne. A tények azonban makacs dolgok, s a Merkelt gyűlölők ritkán szoktak pontos adatokra hagyatkozni. "Elfelejtik" megemlíteni, hogy az unió költségvetésének mintegy negyedét állja Berlin, s a bajba jutott országok számára is jelentős részben német büdzséből biztosítják a segélyt. Görögországban például rendre Merkelt teszik felelőssé a megszorításokért. Mintha a német kancellár tehetne arról, hogy Athén nemhogy évekig, több évtizeden keresztül jóval lehetőségei felett élt, s a tehetősek nem fizettek adót az államkasszába. A populisták is csak Merkelre céloznak, miközben egyetlen alkalommal sem említik meg, hogy a hitel nélkül csődbe menne az állam.

Egyre több országban lelkesen gyártják az összeesküvés-elméleteket arról, hogy Németország világhatalomra tör, csak most nem katonai eszközökkel, hanem gazdasági fölényét kiaknázva. Az európai populisták ismét a jól bevált módszerhez folyamodnak: bűnbakot keresnek, s egy külföldi országban találják meg Európa hanyatlásának okát. Ez azonban nagyon veszélyes fegyver, éppen ellentétes mindazzal, ami az Európai Uniót oly naggyá és erőssé tette.