Előző
Következő
új cikk

Belföld

Törzsi találkozó: gyökerek a jobboldalnak

Népszava|2012. aug 10. 05:13
[A+ A-]
Magyarország a világ közepe - legalábbis Bugacon, és ott is csak három napig. Péntektől vasárnapig tart ugyanis a negyedik Kurultaj vagyis törzsi gyűlés, amely a hun-türk tudatú népek jamboree-ja. A várt negyedmilliós tömeg a szakrális programok mellett íjász- és harci bemutatót is láthat, de koncertezik a Kárpátia zenekar is. Az IDEA intézet igazgatója szerint a jobboldali szubkultúra referenciaeseményének politikai jelentősége csekély, de közösségerősítő szereppel bír.
A rendezvény 70 millió forintnyi állami szubvenciót kap, fővédnöke pedig Lezsák Sándor Ház-alelnök, akinek a fia is fellép.

A kormány külpolitikai stratégiájával teljes mértékben összhangban van a Kurultaj szervezése, segíti a keleti nyitás politikáját - mondta tegnap, a rendezvény résztvevőit köszöntő Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium kelet-európai és közép-ázsiai főosztályának vezetője. Mi az a Kurultaj, amely jól kiegészíti az Orbán-kormány kormány EU-ellenességet és segíti a keleti nyitást? - vetődik fel a kérdés. A hun és a türk tudatú népek hagyományőrző törzsi találkozója, melyet 2007 óta negyedszerre rendeznek meg - ezúttal Bugacon.

A júliusban Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár által meglátogatott Azerbajdzsánból is érkeztek küldöttek a péntektől vasárnapig tartó hagyományőrző fesztiválra. Hogy az Orbán-kormány milyen fontosnak tartja a rendezvényt, a külügyi miniszteri biztos szavain kívül az is jelzi, hogy az esemény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke. Lezsák köszöntőjében fontosnak nevezte a részt vevő népek rokontudatát, amely szerinte bizalmi tőkét is jelent.

A rokonságtudat erősítése csak az első lépcső, a cél a résztvevő népek lelki egyesítése, amelynek központja Magyarország lehet a Kurultajjal - derült ki a főszervező Bíró András Zsolt antropológus szavaiból. Hozzátette: a Turán Szövetség meghívására 111 csapat érkezik a bugaci ünnepre, amely így egy valódi, nagy törzsi gyűlés lesz. Olyannyira, hogy Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány alapítója elmondta: a 2006-ban egy magyar-kazah kutatócsoporttal felkeresett kazahsztáni madjar törzs tagjai is részt vesznek a Kurultajon.

A 2010-ben 150 ezer látogatót vonzó eseményre ezúttal mintegy negyedmillió embert várnak a szervezők - már csak emiatt sem lehet marginálisnak nevezni a rendezvényt. Pedig a 2007-es induláskor még alapvetően ilyen, a Jobbikhoz kötődő szubkulturális esemény volt ez - mondta lapunknak Böcskei Balázs. Az IDEA - Intézet a Demokratikus Alternatíváért - igazgatója úgy vélte, azóta a Fidesz igyekezett "pacifikálni" a rendezvényt, amely így mára jamboree-hangulatú fesztivállá terebélyesedett.

A Kurultaj célja 2012-ben már a szavazatvesztés minimalizálása, a bázis megtartása, erősítése - vélekedett Böcskei, megemlítve, hogy a Kurultaj kiegészíti nemcsak a keleti nyitás politikáját, de a Nyírő- és a Horthy-kultuszt is. A rendezvény a szimbolikus kormányzati támogatáson túl 70 millió forintnyi állami szubvenciót is kap. Az IDEA Kurultaj-ról készített elemzéséből kiderül: a helyszinül szolgáló települések (Bács-Kiskun megye 3. választókerülete) egyéni képviselője Lezsák, akinek fia a lovas kaszkadőr-bemutatók fellepője.


A politikai töltetű turanizmusnak - az úgynevezett turáni népek összetartozásának eszméje - száz évre is visszatekintő múltja van a politikai gondolkodástörténetben - állapította meg az IDEA elemzése, hozzátéve, hogy "jelenünkben gesztusaival a Kurultaj a hivatalban lévő kormányt, a Jobbik pedig a Kurultajt részesíti kitüntető figyelemben". Mint írták, ezzel "határozott vonásokat mutató politikai-identitásipari szubkultúrát termelnek ki maguk köré", a tömegeket mozgató Kurultajjal pedig "politizált fogyasztói potenciáljuk egyre növekszik".

A rendezvény programelemeiből is kiderül, hogy fontos cél a küzdelem a finnugor nyelvrokonság eszménye ellen, miközben a "közös gyökerekre" hivatkozva erősítenék a magyar-hun rokonság gondolatát és a testvérnép-tudatot a Kazahsztánban élő madjar etnikai csoporttal. Az úgynevezett alternatív kutatások résztvevői az elmúlt években ezt a szellemet próbálták meghonosítani a magyar őstörténetben, noha állításaikat, illetve az azokból levonható következtetéseket a tudományos élet ismert képviselői határozottan cáfolták.

Mégis, a Nyírő-ügy után posztjáról leváltott kulturális államtitkár Szőcs Géza már a 2010-es Kurultaj-rendezvény idején arról beszélt, hogy "ne Európában kívánjunk magunknak szekunder szerepeket, inkább Ázsia felé kellene megjeleníteni saját magunkat." Az ő első útja egyébként Kazahsztánba vezetett, és pártolta a genetikai eredetet kutató Julianus barát programot. Orbán Viktor miniszterelnök pedig a közelmúltban elmélkedett arról, hogy "egy ilyen félázsiai származék, mint mi, akkor tud összefogni, ha erő van."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!