Előző
Következő
új cikk

Kozák Danuta felért a világ tetejére

Népszava-információ|2012. aug 10. 06:52
[A+ A-]
Ha a magyar kajak-kenu válogatott így folytatja a szereplését, akkor egymaga megdönti a négy évvel ezelőtti magyar szereplést, már ami az érmeket illeti. Az első napi két arany után ezúttal egy olimpiai bajnoki cím és két ezüstérem került a "szákba".
Női K1 500-on Kozák Danuta parádés teljesítményt nyújtva aranyérmet szerzett, míg a férfi K4 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, míg a női K2 500-on a korábbi kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó második helyen végzett. Strocz Botond szövetségi kapitány szerint minden várakozást felülmúlt eddig a csapat szereplése a londoni olimpián.

A női négyes olimpiai aranya után sok szurkoló már-már azon a véleményen volt, hogy más nemzet nem is fog a hölgyek versenyszámaiban a dobogó tetején állni, csak és kizárólag magyar versenyző a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban. Nos, Kozák Danuta az egyesek 500 méteres döntőjében nemhogy megfelelt ennek az elvárásnak, hanem némi túlzással úgy verte el a mezőnyt, mint az esti vihar esetében a jég a határt. Ahogy az ötszörös világ- és hétszeres Európa-bajnok, immár kétszeres olimpiai bajnok 25 éves magyar lapátforgató az utolsó 100 méteren otthagyta a mezőnyt, nos, azt csak a legeslegnagyobbak tudják. Csipes Ferenc tanítványa Kőbán Rita 1996-os és Janics Natasa 2004-es sikerét követően szerzett ebben a számban olimpiai aranyérmet Magyarországnak, ami Londonban már a hetedik volt.

És ezzel messze nem volt vége, ugyanis jött Athén és Peking olimpiai bajnok párosa, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó friss Eb-győztesként az előfutamban győzött, majd az egy órával később rendezett középfutamban néhány centivel, hét századmásodperccel a németek egysége, Franziska Weber és Tina Dietze mögött ért célba. Senki nem tekintette ezt figyelmeztető jelnek. Miért is tekintette volna, hisz mindketten a negyedik, a párosuk zsinórban megszerezendő harmadik olimpiai aranyáért hajtott. Utóbbi ráadásul sportágtörténeti tett lett volna, ugyanis a játékok történetében még egyetlen páros vagy négyes egység sem tudott triplázni, azaz egymást követő három olimpián nyerni ugyanabban az összeállításban.
Igen, sajnos csak volna, mert A Domino Honvéd 31-szeres és a Démász-Szeged 18-szoros világbajnoka közepesen kezdett, a legjobban a németek lőttek ki a rajtból. Féltávhoz érkezve német, magyar, lengyel volt a sorrend, majd a hajrához érve Kovácsék megpróbáltak felzárkózni a vezető egységhez. Néhány pillanatig úgy tűnt, ez sikerül is, de Weberék megindították a hajrát, és ismét elléptek a magyaroktól. Janicsék az utolsó métereken már az ezüstért harcoltak a lengyelekkel, a második hely aztán tisztán meglett. Két klasszisunk még a dobogón állva sem tudta palástolni csalódottságát...

A férfi K4 1000 méteren úgy voltak a szakemberek vele, ha a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású négyes pontszerzőként, netán érmesként zár, az már a legtöbb, amit elérhetnek. Erre mi történt? A kvartett előbb kiugrott az első rajtnál, majd ezt követően fantasztikusan ment, végig harcban álltak az ausztrálokkal az aranyért, és nagyon kellemes meglepetést okozva, remekül versenyezve ezüstérmes lett.
"Én végig kitartottam az álláspontom mellett, amikor támadták a négyest. Igaza lett Botondnak és nekem. Én tudtam, hogy az ausztrálok nyerik, ők Szolnokon készültek, láttam az edzéseiket. Tóthék vékonyak, nem erőből eveznek, inkább technikásak, úgy kellett taktikázni, hogy végig bírják. Ha együtt maradnak, majd ők fognak nyerni" - nyilatkozta Fábiánné Rozsnyói Katalin, a négyes edzője.

Storcz Botond, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya szerint minden várakozást felülmúlt eddig a csapat szereplése a londoni olimpián. A magyarok a az eddigi döntőkben három arany- és két ezüstérmet szereztek a Dorney-tavon.
"Nagyon boldog vagyok. Gyakorlatilag minden előzetes várakozást felülmúlt a szereplés, s még nincs vége" - nyilatkozott a kapitány az MTI-nek.
Storcz Botond a csütörtöki eredményeket értékelve elmondta, hogy a másodikként végzett férfi négyestől titkon dobogót remélt, és a fináléban nyújtott teljesítményükről csak annyit mondott: "Mindent megtettek ezért a fehéraranyért, gratulálok hozzá!"
A 500-on győztes Kozák Danuta teljesítményét "brutálisnak" nevezte, míg a második Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros teljesítményéről úgy vélekedett, a németek most jobbak voltak
"Ez a német páros a négyes motorja. Szép ez az ezüst! Ez a verseny, ez az olimpia" - vélekedett Storcz.

Csipes Ferenc, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Szabó Gabriella edzője, aki az aranyérmes női négyest is felkészítette, előre aláírta volna az első két nap eredményeit.
"A középfutam után láttam, hogy Danuta rendben van, s a szám nyerhető, főleg úgy, hogy legfőbb riválisa, a német Katrin Wagner-Augustin kiesett. A négyesnél nagyon izgultam, de remekül mentek. Úgy éreztem, a páros is nyerni fog, de a rajtjuk nem volt meg, utána egy sebességgel mentek a németekkel, akik viszont tartották a rajtelőnyt. Nincs ok panaszra, de maximalista vagyok, majd Rióban megcsináljuk a három vagy négy aranyat" - fogalmazott Csipes.
És még jönnek a sprintszámok...

Érmeseink örömszavai

Női K1 500
Kozák Danuta: ""Megpróbáltam teljes erővel menni, nem figyelni másra, így fogalmam sem volt, hogy hol állok pontosan. Csak azt érzékeltem, hogy a mellettem lévő pályákon nincs senki, aki velem tart. A célban tudtam meg, hogy az elején a nagy riválisom, az ukrán belekezdett, és csak második voltam féltávnál. Plusz erőt adott, hogy az otthoni válogatón le tudtam győzni olyanokat, akik számos nagy sikert értek el. Remélem, ez még nem a csúcs, lesz még pár olimpián, és a négyessel is szeretnék további sikereket elérni. Nagyon boldog vagyok, jól sikerült minden: a felkészülés, az előfutam és a verseny is. Köszönöm mindenkinek, aki segítette a felkészülésemet."

Női K2 500
Kovács Katalin: "Csalódott vagyok, hiszen nyerni akartunk, és nem sikerült. A németek borzasztóan erősek voltak. Nem mentünk mi sem rossz pályát, de ha edzésen így teljesítünk, akkor visszamegyünk, és még egyszer végigevezzük. Valami miatt nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot. Sajnálom, hogy hiába húztuk végig az utolsó centiméterekig, nem volt elég. Most ennyi volt bennünk."
Douchev-Janics Natasa: "Kikaptunk, pedig kieveztük magunkat, de ma ennyi erőnk volt. A németeknek a nőknél még nem volt aranyuk, szerdán kikaptak tőlünk négyesben, és lehet, hogy most jobban akarták a győzelmet. Nem égett bennünk az a láng, ami szokott. Van még egy versenyem, szeretném bebizonyítani, hogy képes vagyok újból győzni."

Férfi K4 1000
Kammerer Zoltán: "Nagyon összpontosítottunk, és talán emiatt volt rossz a rajtunk, bizony belehúztam, és kiugrottunk. Próbáltuk tartani az iramot az ausztrálokkal, de ők most nagyon jók voltak. Maximálisan mentünk, most ez erre volt elég. De nagyon örülünk a második helynek is. Abszolút nem érzem, hogy kiöregednék, Kökény Roland is jó példa, hogy van bennünk erő."
Tóth Dávid: "Sajnos nem nyertünk, de a "fehér arany" is jól néz ki. Nagy siker ez! A rajt megismétlése nem okozott gondot, volt bennünk erő."
Kulifai Tamás: "Tökéletes pályát mentünk, tele voltunk energiával, bírtuk végig. Jól beosztottuk az erőnket, örülünk a második helynek."
Pauman Dániel: "Kati néni szépen összerakta ezt a hajót. Amikor tavaly októberben kihirdették a válogatási elveket, neki a fejében már készen volt a terv, s ennek megfelelően variálta a párosokat. Sokat támadtak minket, de szép meglepetést okoztunk. Nagyon erős a rajtunk, edzéseken mindig az első 250-et gyakoroltuk. Az előfutamban mentünk egy kamikázét, most figyeltünk, hogy a végére is maradjon erőnk. Ha fél óra múlva újraindítják ezt a futamot, lehet, hogy teljesen más lesz a sorrend."

Eredmények:

Női K-1 500 m: 1. KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG), 2. Inna Oszipenko-Radomska (Ukrajna), 3. Bridgitte Hartley (Dél-afrikai Köztársaság)
Női K-2 500 m: 1. Tina Dietze, Franziska Weber (Németország), 2. KOVÁCS KATALIN, DOUCHEV-JANICS NATASA (MAGYARORSZÁG), 3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország)
Férfi K-4 1000 m: 1. Ausztrália (Tate Smith, Dave Smith, Murray Stewart, Jacob Clear), 2. MAGYARORSZÁG (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel), 3. Csehország (Pavel Davidek, Lukas Trefil, Josef Dostal, Jan Sterba)
Férfi C-2 1000 m: 1. Peter Kretschmer, Kurt Kuschela (Németország), 2. Andrej Bahdanovics, Alijakszandr Bahdanovics (Fehéroroszország), 3. Alekszej Korovasov, Ilja Pervuhin (Oroszország), magyar induló nem volt.