Előző
Következő
új cikk

Risztov igazi visszatérése

Népszava-információ|2012. aug 10. 06:53
[A+ A-]
Négy tizedmásodperc. Villanásnyi idő, ám ezúttal egy örökkévalóság. Ugyanis pontosan ennyi különbséggel nyerte meg Risztov Éva a nyíltvízi úszók 10 km-es számát, megszerezve ezzel a magyar küldöttség nyolcadik, de a legmeglepőbb aranyérmét. Ezzel a sikerrel egy igencsak méltatlanul perifériára került sportág kapott elégtételt az egész világ előtt.
Amikor a debreceni sportiskola versenyzője a 25-ös rajtszámmal bevetette magát a Hyde Park Serpentine nevű taván kijelölt, 1,6 km-es, nagyjából ovális pályán a vízbe, legtöbben arra gondoltak, már az is nagy eredmény lesz a 2005 végén egyszer már visszavonult Risztov Évától, ha a legjobb tízben végez. Könnyen előfordulhat, hogy ez a visszafogott várakozás, vagy a helyszínre meglepetésszerűen kiutaztatott édesanya jelenléte adott nagyobb lökést neki, mindenesetre azonnal az élre állt, és a nyíltvízi úszásban meglehetősen szokatlanul kis híján rajt-cél győzelmet aratott. Az első ellenőrzési pontnál már vezetett, a táv egyharmadánál harmadik volt, 5 kilométernél megint elsőként tempózott, s éllovasként fordult 6.7 kilométer megtételét követően is.

A hajrát vélhetően soha nem felejti el az, aki látta: a célegyenesben az amerikai Haley Anderson már-már beérte, Risztov újítani tudott, s - mindössze négy tizedmásodperccel megelőzve tengerentúli riválisát - elsőként érte el a falat.
Risztov Éva végleg visszatért, és a magyar hosszútávúszás eddigi legnagyobb olimpiai sikerét érte el.

Aztán kiderült, mi volt az, ami a legjobban segítette őt végig ezen a tíz kilométeren.
"Tegnap érkezett meg teljesen titokban és számomra váratlanul, a debreceni polgármester, Kósa Lajos vezette csapat tagjaként, nagyon örültem betoppanásuknak. Igazság szerint már nagyon untam az ittlétet, haza akartam menni, úgyhogy a jövetelük valósággal felvillanyozott. Köszönöm Gyurta Daninak is, aki a mai rajtom előtt csak annyit mondott: nyomjad. Megfogadtam a tanácsát" - fogalmazott Risztov Éva.
A nyolcadik magyar aranyérmes elárulta, nem úgy ébredt, hogy győzni fog, csak azt tudta, hogy nagyon odateszi végig magát. Egyrészt édesanyja miatt, másrészt szerette volna bebizonyítani, hogy a tavalyi, a sanghaji világbajnokságon, amikor kizártak, érmet vettek el tőle.
"Szerettem volna itt bebizonyítani, hogy jogtalanul bántak el velem. Nagyon jó erőben éreztem magam, a cél előtt is láttam, hogy jön az amerikai lány, de végig kordában tartottam az erőmet, akadt még tartalék, hogy első legyek" - mondta Risztov.
Ő lett a legendás Hyde Park aranysellője...

Vélemények - dióhéjban

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere: "Büszkék vagyunk a város friss olimpiai bajnokára!"
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke: "Az egyetemes magyar úszósport nagy sikere ez! Gyurta Dani aranya és Cseh Laci bronza után született egy újabb arany, így 28 olimpiai pont a mérleg."
Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya: "Le a kalappal Éva előtt, aki csaknem négyéves kihagyás után lett szinte példátlan módon olimpiai bajnok!"
Kalaus Valter a Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkára: "Nagyon örülünk Éva győzelmének, egy sanyarú sorsú sportág nagy sikere ez!"

A nyolcadik

Nyíltvízi úszás, női 10 km: 1. RISZTOV ÉVA (MAGYARORSZÁG) 1:57:38.2 óra, 2. Haley Anderson (Egyesült Államok) 1:57:38.6, 3. Martina Grimaldi (Olaszország) 1:57:41.8.