Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ne erdősítsenek ezer hektár öntözhető földet!

MTI|2012. aug 10. 17:40
[A+ A-]
Állattartók használatába adná az öntözhető, erdősítésre szánt Békés megyei földeket az MSZP.
Békés megyében nem lenne szabad erdősíteni csaknem ezer hektárnyi, öntözésre alkalmas, kiváló minőségű állami termőföldet, a területet helyben lakó, állattartó gazdák részére kellene meghirdetni - közölte Gőgős Zoltán szocialista országgyűlési képviselő pénteken Békéscsabán.

A parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke pénteken Varga Zoltánnal, megyei szocialista országgyűlési képviselővel bejárta a Vizesfás, Tarhos, Békés és Sarkad között található, ezerhektáros állami földterületet. Ez jelenleg a Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában van, a Nemzeti Földalaptól a kezelői jogot a Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. kapta meg erdősítési célra.

Varga Zoltán elmondta: az erdőtelepítési terv néhány hónapja kapott országos visszhangot; szűkös földterületen gazdálkodó helyi állattartók kifogásolták, hogy a környezetükben lévő, ezerhektáros állami területet nem pályáztatják meg, annak jelentős részét erdősíti az állam.

Hozzátette, hogy egyre több visszajelzés érkezik hozzá állami földek bérbeadásáról és használatáról. Volt, ahol benzinkutas vállalkozó nyert a helyben lakó gazdálkodóval szemben, máshol olyasvalaki, aki onnan több száz kilométerre gazdálkodik - ismertette.

Gőgös Zoltán a terület bejárását követően tartott sajtótájékoztatón azt mondta: "nem szeretném, ha egyéni vagy szűk érdekcsoportok álláspontjai felülírnák a térségben működő agrárvállalkozások érdekeit, a mai délelőtt számomra arra volt jó, hogy a minisztérium vezetését személyes tapasztalataim alapján tudom szembesíteni a tényekkel".

Kiemelte: 300 hektárnyi erdő telepítése már megtörtént, de a maradék 700 hektár még "menthető" Vizesfás környékén.

Gőgös Zoltán problémaként említette, hogy a 700 hektárból mintegy 370 hektárt láthatóan már letárcsáztak, ami az erdőtelepítés megkezdésére utal, miközben a Vidékfejlesztési Minisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint a telepítésre nincs érvényes engedély. A képviselő ellentmondásosnak nevezte, hogy a tárca a még be nem erdősített területekre először kiírta a pályázatokat, majd azokat visszavonta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!