Előző
Következő
új cikk

Külföld

Újra terítéken a lengyelországi CIA-börtön ügy

MTI|2012. aug 10. 18:10
[A+ A-]
A lengyel főügyészség 2013 februárjáig meghosszabbította az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) feltételezett lengyelországi börtöne ügyének négy éve tartó kivizsgálását - adta hírül pénteken a PAP hírügynökség.
A lengyel ügyészség 2008 óta vizsgálja, hogy 2002 és 2003 között az akkori hatóságok valóban engedélyezték-e a CIA-repülőgépek leszállását, illetve a terrorizmussal gyanúsított foglyok elzárását az ország területén. Médiaértesülések szerint az ügyben a lengyel hírszerző ügynökség (AW) volt vezetőjét hatáskörének túllépésével, valamint a nemzetközi jogszabályok megszegésével vádolják.

Az eljárásban sértettként szerepel egy palesztin és egy szaúdi - jelenleg guantánamói - fogoly, akik azt állítják, hogy a CIA ügynökei lengyelországi börtönben tartották fogva és kínozták őket. Ezzel kapcsolatban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) arra kötelezte a lengyel kormányt, hogy szeptember 5-ig válaszoljon a CIA-börtön létezését firtató kérdésekre, egyebek között arra: fogva tartották-e Lengyelország területén a szaúdi illetőségű Abd al-Rahim al-Nasirit, akit az amerikaiak egy jemeni terrortámadással vádolnak.

Azt a feltételezést, hogy a CIA Lengyelország és más európai országok területén titkos börtönöket üzemeltetett, 2005-ben vetette fel a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. Nemzetközi jelentések lengyelországi helyszínként a Mazuri-tavaknál fekvő Stare Kiejkuty település közelében található hírszerzési kiképzőközpont elkülönített villáját nevezték meg. A lengyel hatóságok mindig határozottan visszautasították a vádakat, míg a lengyel határőrség adatai szerint 2002 decemberétől 2003 szeptemberéig a közeli Szymany katonai repülőtérre hét Gulfstream típusú repülőgépen 20 személyt szállítottak Afganisztánból, Dubajból és Marokkóból.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!