Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rendőröket vádolnak a csungkingi-gyilkosság ügyében

MTI|2012. aug 10. 18:30
[A+ A-]
Négy felelős beosztású csungkingi (Chongqing) rendőrtiszt bíróság előtt elismerte, hogy szándékosan hátráltatta a nyomozást a brit Neil Heywood gyilkosságának ügyében, s igyekezett eltussolni az ügyet - közölte az eljáró bíróság pénteken.
A tájékoztatást a kelet-kínai Anhuj (Anhui) tartomány székhelyén, Hofej (Hefei) városban adták, ahol a csütörtökön tárgyalták Po Hszi-laj (Bo Xilai) volt csungkingi párttitkár feleségének a perét. A nőt szándékos emberölés vádjával állítottak bíróság elé.

Po Ku Kaj-laj elismerte, hogy a család alkalmazottjának közreműködésével tavaly novemberben megmérgezte a brit férfit, akivel neki és fiának üzleti vitája volt. Az ügyben még nem hirdettek ítéletet.

Pénteken a történtekhez kapcsolódóan négy olyan rendőrtisztet állították a vádlottak padjára, akik Po Ku Kaj-laj bűnösségének, a gyilkosság körülményeinek bizonyítékait titkolták el a nyomozás során, "személyes haszonszerzés céljából".

A rendőrök között van Csungking város közbiztonsági hivatalának volt helyettes vezetője, a bűnügyi részleg volt vezetője, a technikai nyomozócsoport volt irányítója, egyben kerületi rendőrparancsnok, valamint egy másik kerület parancsnok-helyettese.

Az eddigi közlésből nem derült ki, hogy mikor ismertetik az ítéletet az elmúlt évtizedek legnagyobb politikai botrányát kiváltó bűnügyben. A közvélemény számára az sem ismeretes, hogy a minden párttisztségétől megfosztott Po Hszi-lajra milyen kihatással lesz feleségének ügye, csupán annyit tudni, hogy fegyelmi eljárás van ellene folyamatban és politikai karrierjének minden bizonnyal vége.

A kínai parlament idei tavaszi ülésszakát záró sajtóértekezleten a Po-ügyre vonatkozó kérdésére válaszolva Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő kijelentette: a folyamatban lévő eljárásnak és a nyomozás végeredményének törvényesnek kell lennie, arról a közvéleményt tájékoztatni fogják.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!