Előző
Következő
új cikk

Belföld

Javítani kell a hódmezővásárhelyi foglalkoztatási helyzeten

MTI|2012. aug 10. 18:50
[A+ A-]
A mezőgazdaság és az arra épülő feldolgozóipar jelenthet kitörési lehetőséget a foglalkoztatási helyzet javításában Hódmezővásárhelyen a szocialistáknak a szeptember 2-i időközi polgármester-választáson induló jelöltje szerint.
Javítani kell a foglalkoztatási helyzeten Hódmezővásárhelyen; mivel a település hagyományosan agrárváros, az egyik kitörési lehetőséget a mezőgazdaság és az agráriumra épülő feldolgozóipar jelentheti - mondta Kis Andrea pénteken, az alföldi településen.

A polgármesteri hivatal előtt - Gőgös Zoltán MSZP-s képviselővel közösen - tartott sajtótájékoztatóján a jelölt Hódmezővásárhely egyik legkomolyabb problémájának az elvándorlást nevezte, aminek legfőbb oka szerinte a munkanélküliség.

Kis Andrea hangsúlyozta: fontos lenne az is, hogy a közfoglalkoztatásban valóban értékteremtő programok induljanak. Erre kiváló lehetőség lenne a nagy kézimunka-igényű zöldség-gyümölcs ágazatban, a termények pedig bekerülhetnének a közétkeztetésbe - tette hozzá.

Gőgös Zoltán azt mondta: ahhoz, hogy a mezőgazdaság valóban húzóágazattá váljon Hódmezővásárhelyen, párbeszédre van szükség a térség nagy agrárvállalkozásaival, az önkormányzat és az ország egyik legsikeresebb, 350 embert foglalkoztató állattartó cége, a Hódmezőgazda Zrt. között ugyanakkor nem felhőtlen a kapcsolat. Az ország legnagyobb mezőgazdasági vásárát rendező cég a kiállítóterülete után évente és hektáronként 2,5 millió forint adót fizet, az adóztatás azonban nem csak a nagyvállalkozásokat sújtja, jelentős összeget kell fizetniük a tanyákon gazdálkodóknak is szérűskertjeik után - tette hozzá a képviselő.

A szocialista politikusok sajtótájékoztatója közben a Kossuth térre tiltakozó civilek érkeztek. Többen transzparenseket tartottak a magasba, amelyeken például a "Ne hazudjatok!", "Vásárhely nem kér belőletek!!!", "Várjuk már Gyurcsányt!" feliratok voltak olvashatók.

Hódmezővásárhelyen szeptember 2-án azért tartanak időközi választást, mert a várost 2002 óta irányító fideszes Lázár János június 2-tól a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként, és e poszt a jogszabályok értelmében összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel. A választáson az MSZP-s Kis Andrea mellett hárman indulnak: a Fidesz-KDNP jelöltje a település irányításában tizennyolc esztendeje önkormányzati képviselőként, tizenkét éve pedig alpolgármesterként részt vevő Almási István, a Jobbik Kovács Sándor vállalkozót indítja a posztért, Nagy László, a Magyarok Szövetsége Egyesület elnöke pedig független jelöltként vesz részt a választáson.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!