Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lázárt mentő döntést hozott az ügyészség

Népszava|2012. aug 11. 05:06
[A+ A-]
Olyan ügyben szüntette meg a nyomozást a Makó Városi Ügyészség, amelyben senki nem tett feljelentést, amiben azonban vizsgálódni kellett volna, azzal nem törődtek - mondta lapunknak Havranek Ferenc, akinek személyes adatait politikai ellenfelei másfél éve közzétették Hódmezővásárhelyen. Emlékezetes, ekkor derült ki, hogy még 2008-ban a városi önkormányzat egyik ülésén Lázár János, azóta leköszönt polgármester egyebek mellett azt mondta: "akinek nincs semmije, az annyit is ér".
Havránek, a Zöld Baloldal helyi képviselője volt az, aki annak idején vitába keveredett a polgármesterrel, s megerősítette, hogy így hangzott el az ominózus kijelentés. A közgyűlésről részleteket közölt a Rádió X is, azonban a kifogásolt mondatrészletre csak jóval később figyelt fel a nyilvánosság.

A hódmezővásárhelyi Fidesz tavaly április 1-jén a helyi Szuperpressben megjelentetett hirdetésben utasította vissza a polgármester lejáratását és egyben közzétették Havránek, valamint Ágoston Lajos rádiótulajdonos és Rostás Tamás technikus fényképét, nevét, címét, telefonszámát. A három férfi személyes adatokkal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, illetve az önkormányzati képviselő az adatvédelmi biztoshoz fordult. Utóbbi kimondta: ami történt, bűncselekmény. Az ügyben időközben rabosították is Gaizerné dr. Havasi Katalint, a Fidesz városi elnökét, majd elfogultságra való hivatkozással Csongrád megyéből máshová került a feljelentés, végül Makón bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Havranekék pontosan nem tudják, ki döntött erről, Dr. Szilágyi Péter ügyész ugyanis nem írta alá a határozatot. A neve mellett csupán egy "h" betű szerepel. A nyomozás megszüntetését azzal indokolták, hogy "nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése". A határozatot tegnap részletesen ismertette a Népszabadság; ebből kiderül, hogy "a sértettek nem adtak hozzájárulást a gyanúsítottnak ahhoz, hogy személyes adataik a becsületsértő tartalommal bíró újsághirdetésben összefüggésben megjelenjenek". Az indoklás tartalmazza, hogy "Gaizerné dr. Havasi Katalin gyanúsított a sértetteknek jelentős érdeksérelmet okozott". Ennek ellenére ejtették az ügyet, mert "bár a feljelentést személyes adattal visszaélés vétségére hivatkozással tették, azzal semmiféle érdeksérelmet összefüggésbe nem állítottak".

Havranek társaival panasszal élt, most a megyei főügyész döntésére várnak. Azt követően pótmagánvádat nyújtanak be, ha azt elutasítják: irány Strasbourg. Havránek azt mondta, amíg lehet, Magyarországon görgeti az ügyet, hadd szülessen még néhány "lehetetlen" ítélet. Munkáját nem félti, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy Rostás Tamás, aki civilben biztonsági őr és aki Havránek szerint utólag került a történetbe, nem tud elhelyezkedni.

A Fidesz tegnap üdvözölte az ügyészségi döntést. Szerintük csak tudni akarták, kik készítették a megvágott felvételt, a tettesek azonban a nyilvánosság előtt nem vállalták tettüket, hanem beperelték a helyi szervezet elnökét. Az MSZP szerint viszont a Fidesz hatalomtechnikai ügyeskedésére jellemző, hogy számos esetben emberi méltóságot sértő módon próbálja ellehetetleníteni a vele nem szimpatizáló választókat. Hozzátették: az MSZP "az emberek Fidesz általi pellengérre állítását éppúgy elítéli, mint a szélsőjobboldali kuruc.infó embervadászatra való felhívásait".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!