Előző
Következő
új cikk

Hatos az 5.helyen végzett

nepszava.hu/MTI|2012. aug 10. 20:48
[A+ A-]
Hatos Gábor elvesztette a bronzmérkőzést a szabadfogású birkózók 74 kg-os súlycsoportjában, így ötödik helyen zárt a londoni olimpia pénteki versenynapján.
Az idén Európa-bajnoki, 2010-ben pedig világbajnoki bronzérmes magyar birkózó kínai és kazah ellenfelét legyőzte, majd az elődöntőben kikapott a kétszeres vb-ezüstérmes iráni Szaed Gudarzitól. A bronzmeccsen a vigaszágról érkező, orosz születésű Tyigijev volt az ellenfele, aki azóta, hogy Pekingben ezüstérmet szerzett, szinte alig versenyzett. Tyigijev Londonban egy görög birkózó legyőzése után vereséget szenvedett Gudarzitól, majd a vigaszágon nyert a Pekingben harmadik Kiril Terzijev ellen.

A harmadik helyért rendezett összecsapásra az 55 kg-osok eredményhirdetése után került sor a dobogó melletti szőnyegen. Másfél perc telt el a találkozóból, amikor Tyigijev egy gyors lábra támadással földre vitte Hatost és mögékerülésért egy pontot kapott. A menet végén a magyar versenyzőnek majdnem sikerült kibillentenie riválisát, de az üzbég kihúzta a hátralévő időt.

A második két percben Hatos folyamatosan ment előre, Tyigijev teljesen passzív volt. Akció nélkül telt el a menet. A pirosmezes üzbég sorsolhatott, s a piros golyót húzta ki, ami azt jelentette, hogy ő volt a kedvezményezett, s átkarolhatta Hatos lábát. Hatos hiába védekezett, Tyigijev ledöntésért megkapta a menet megnyeréséhez, s így a győzelemhez szükséges pontot.

"Jól kezdtem a versenyt, aztán jött az iráni, akivel már többször birkóztam, s most kikaptam" - értékelte teljesítményét a 28 éves Hatos. "Utána próbáltam fejben összeszedni magam, hosszú volt egytől nyolc óráig folyamatosan bemelegíteni, koncentrálni. Nagyon bánt, hogy a végén a sorsolás nem nekem kedvezett, mert úgy érzem, a harmadik menet meglett volna, már nagyon elfáradt az üzbég. Stabil, rutinos versenyző, aki évekig nem birkózott, most hozták vissza."

Hozzátette: nagyon szomorú az elvesztett bronzmeccs miatt, de örül, hogy általa most már a szabadfogásúaknak is van pontot érő helyezése.

"Az is nagy dolog, hogy kijutottam az olimpiára" - mondta Hatos, aki Pekingben fülgyulladás miatt nem indulhatott el. "Lesz bennem annyi tűz, hogy a következő játékokat is megcélozzam."

A birkózóválogatottból eddig a kötöttfogású Lőrincz Tamás (66 kg) ezüst-, Módos Péter (55 kg) bronzérmet szerzett. Szombaton utolsóként a szabadfogású Ligeti Dániel (120 kg) lép szőnyegre.


Eredmények:

a bronzmérkőzéseken:
Szoszlan Tyigijev (üzbég)-Hatos Gábor 1-0, 1-0
Gyenyisz Cargus (orosz)-Matthew Judah Gentry (Kanada) 1-0, 2-0

a döntőben:
Jordan Burroughs (amerikai)-Szaed Gudarzi (iráni) 1-0, 1-0

birkózás, szabadfogás, 74 kg, olimpiai bajnok:
Jordan Burroughs (Egyesült Államok)
2. Szaed Gudarzi (Irán)
3. Szoszlan Tyigijev (Üzbegisztán) és Gyenyisz Cargus (Oroszország)