Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyházügyi törvény - Az LMP üdvözli az ombudsman lépését

MTI|2012. aug 12. 15:12
[A+ A-]
A Lehet Más a Politika (LMP) üdvözli Szabó Máté ombudsman döntését, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult az egyházügyi törvény miatt.
Szabó Tímea, az ellenzéki párt képviselője vasárnap az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: az országgyűlési biztos beadványában szinte pontról pontra azokra a passzusokra hivatkozik, amelyekre korábban ő maga is számos alkalommal felhívta a figyelmet a parlamenti vitában. Mint mondta, először is arra, hogy sérül a hatalmi ágak szétválasztásának elve.

Hozzátette, hogy az LMP számára is elfogadhatatlan a hatékony jogorvoslat, azaz a fellebbezés lehetőségének hiánya, valamint az, hogy az egyházi státusz megadásánál homályosak a mérlegelés szempontjai. A képviselő kiemelte: az ombudsman is megismétli, amit ő maga is hangoztatott korábban, hogy ilyen formában a döntéshozatal pusztán politikai alkuk eredménye.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a Velencei Bizottság ajánlásai nyomán júniusban benyújtott egy önálló indítványt az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban, ami pontosan ezeket az elemeket korrigálta volna, de a kormány indoklás nélkül lesöpörte a javaslatot az asztalról.

Az LMP most abban bízik, hogy az Alkotmánybíróság egyetért az ombudsman és az LMP álláspontjával, és az Országgyűlés az LMP javaslatai alapján hamarosan javítja a törvényt - mondta Szabó Tímea.

Az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint több ponton is ellentétesek a hatalommegosztás elvével, a tisztességes eljáráshoz való joggal, valamint jogorvoslathoz való joggal az egyházak elismerését szabályozó törvényi rendelkezések. A biztos hivatalának vasárnapi közlése szerint Szabó Máté több vallási szervezet kezdeményezésének elemzése után az Alkotmánybírósághoz fordult.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!