Előző
Következő
új cikk

A föld alatti Eger város

Napi Turizmus|2012. aug 28. 13:36
[A+ A-]
Egy agyszabású felújítási munkának köszönhetően látogatható lesz az Eger város alatti komplett pincerendszer, mely egyedülálló látványosság lesz Magyarországon
Egy új ötlet alapján, pályázat segítségével újulna meg az Eger alatt húzódó érseki pincerendszer, amelyből ezáltal hazánkban egyedülálló látványosság válhatna rövid idő alatt.

Húsz éves elképzelés valósulhat meg a belváros alatt húzódó érseki pincerendszer turisztikai hasznosításával. "Város a Város alatt" néven egy pályázat segítségével létrejönne Magyarország egyetlen komplex földalatti pincehálózata, amely a történelmi belváros egészét bejárhatóvá teszi.

Fontos, hogy a pinceágak teljességében a meglévő állapotot mutassák, így új tárgyak elhelyezése helyett fény- és hanghatásokat használnak, a legmodernebb technika segítségével fénnyel festik a falakat, s 3D animáció vár a látogatókra. A felszínen is olyan jeleket helyeznek majd el, mely a közlekedők számára a város alatti város jelei lesznek.

Az egriek több száz éve együtt élnek a város alatti pincerendszerrel, az itt élők ismerik ennek minden előnyét és hátrányát. A föld alatti vájatok a világháború idején menekülésre szolgáltak, de a kitermelt tufakövet is felhasználták egykor: sokan ebből építkeztek a belvárosban. Persze a járatok gondot is okoznak: a '70-es évektől napjainkig több föld alatti pince szakadt be.