Előző
Következő
új cikk

Fotókiállítás az Ernst Múzeumban

Napi Turizmus|2012. aug 16. 13:33
[A+ A-]
Megnyílt a világhírű fotós, Aj Vej-vej kiállítása a Budapest belvárosában található Ernst Múzeumban
Nemzetközi érdeklődésre számíthat a világhírű kínai művész, Aj Vej-vej fotókiállítása, amely a hét végén nyílik az Ernst Múzeumban. A neves alkotó, akinél - több nemzetközi szaklap szerint - az elmúlt években senki nem gyakorolt nagyobb hatást a kortárs képzőművészetre, személyesen nem vehet részt a megnyitón, mert a hatóságok nem engedélyezik külföldre utazását. A kiállításon New York-i korszakában készült fotók láthatók.

Az 1957-ben, Pekingben született Aj Vej-vej nemcsak konceptuális festő, szobrász, fényképész és építész (kulcsszerepet játszott például a pekingi olimpiai stadion, a Madárfészek koncepciójának kialakításában), hanem blogoló, twitterező, társadalmi és kultúrkritikát megfogalmazó művész is. Jelenleg is rendőri felügyelet alatt tevékenykedik. Adminisztratív mulasztásra hivatkozva a hatóságok földig rombolták 2011-ben elkészült sanghaji stúdióját.

Aj Vej-vej new yorki időszakában készült fotóit eddig Pekingben, New Yorkban, Berlinben és Moszkvában (Moscow Multimedia Art Museum) láthatta a közönség; Augusztus 16-től október 21-ig Budapesten, az idén száz éves Ernst Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők a kiállítást. A 227 fotót maga Aj Vej-vej válogatta archívumából.