Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Óvintézkedések forró helyzetekre

nepszava.hu|2012. aug 14. 16:12
[A+ A-]
Tudta, hogy a kánikulában óvatosan kell bánni a dinnyével? S hogy a szomjúság valójában már a szervezet vészjelzése?! Hogy a meleg hónapokban esetleg módosulhat bizonyos gyógyszerek adagolása? Íme néhány jó tanács a nyár hátralévő heteire...
"Olyan forró kánikulában, amilyen idén július első heteiben köszöntött ránk, a napon tevékenykedve óránként akár 0,8-1,5 liternyi folyadékot is kiizzadhatunk" - mondja Dr. Lelbach Ádám, a Dr. Rose Magánkórház vezető belgyógyásza - "A veszteség 99 százaléka vízből, 1 százaléka pedig különböző ásványisó féleségekből (nátrium, kálium, kloridok, magnézium) áll. Eközben a szervezet óránként kb. 0,8-1,2 liter folyadék felvételére képes. Amikor valaki már erős szomjúságot érez, az annak a jele lehet, hogy felborult a folyadékháztartása, vagyis nagyobb volt a folyadékleadás, mint a felvétel."

Öt hasznos tipp, hogy extrém meleg időben is megőrizhesse a szervezete számára fontos folyadékegyensúlyt:

1.Átlagos körülmények között fogyasszon napi 2-3 liter folyadékot, de aki a meleg miatt fokozottan izzad, ennél többet igyon, lehetőleg egyenletesen elosztva, rendszeres idő-közönként, például félóránként egy pohár ásványvizet vagy más enyhén sós ízű folyadékot. Így megelőzhető a szomjúság, és folyamatosan fenntartható a szervezet folyadék- és ionegyensúlya.
2.Nagy melegben rendszeresen fogyasszunk könnyű leveseket, gyümölcsleveket, zöldségeket, melyek a folyadékpótláson kívül segítik az elveszett ásványi anyagok pótlását is, s közben hűtik a szervezetet. A nehéz ételek megemésztése közben viszont hő termelődik a testben, ezért ezeket kerülje.
3.Kánikulában ne tartózkodjon egyvégtében 20-30 percnél többet a napon, és ekkor is kerülje a túlzott fizikai aktivitást, a sportot, mivel ez tovább fokozza a folyadékleadást.
4.Mértékkel fogyasszon alkoholt, mivel ez tágítja az ereket, így fokozza a szervezetben a hőtermelést, vízelvonó - és vizelethajtó hatásán keresztül pedig a folyadékvesztést.
5.Aki rendszeresen gyógyszert szed - pl. vízhajtót - konzultáljon orvosával arról, szükséges-e módosítani a terápiát a nyári időszakban.
Nyáron egymást érik a főzéssel egybekötött családi összejövetelek, piknikek, esküvők. Az orvosi rendelőkben pedig sajnos megszaporodnak az ételmérgezéses esetek is. "Meleg időben a kórokozók nemcsak az ételben, de a levegőben is a szokásosnál gyorsabban szaporodnak - teszi hozzá Lelbach doktor. A leggyakoribb fertőzőforrások a tojással készült ételek, burgonyasaláta, dinnye, fejes saláta, és a nem megfelelően átsütött húsféleségek."

Végül az ételmérgezés kivédésére meleg nyári időszakban a következőket javasoljuk:

1.Minél gyakrabban mosson kezet - vízzel és szappannal -, mindenesetben a mellékhelyiségek használatát követően, valamint főzés és étkezés előtt.
2.Tartsa maradéktalanul tisztán a főzőfelületeket.
3.A zöldségeket, gyümölcsöket mindig hideg folyóvízben tisztítsa meg, mert nemcsak az esetleges permet - de a trágyamaradványoktól, baktériumoktól is fontos megtisztítania az ételt.
4.A nyers élelmiszerek ne érintkezzenek az elkészült ételekkel.
5.Ha a hőmérséklet meghaladja a 32°C-t, az ételeket ne hagyja egy óránál hosszabb ideig hűtés nélkül.
6.Az ételeket hűtőtáskában ideális szállítani.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!