Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Nana!

Népszava|2012. aug 16. 06:05
[A+ A-]
Végre föltöltődtek a kimerült akkumulátorok, teljesítményének a csúcsára ért a magyar demokrácia. Legalábbis ezt olvastam a kormány szívéhez legközelebb álló napilap vezető publicisztikájában. Ezen túl nem kell a galád ellenzéknek Brüsszelbe szaladnia panaszkodni, árulkodni, a fékek és ellensúlyok aránya elérte a kívánatos szintet. Ki másnak is volna mindez köszönhető, mint az akkumulátortöltőnek, aki Fidelitas aktivistákkal találkozván megmondta az igazat. Szabó Máté ombudsman, akit a kormányfő dicséretes udvariassággal amúgy "obskurusnak" is minősített, merészen küldözgeti beadványait az Alkotmánybírságnak, szóvá teszi a jogi jellegű rendellenességeket. A számuk már a tucatot is közelíti. Orbán Viktor adomaként elmondta azt is az ifjaknak, hogy Szabó Máté neki tanára volt, már akkor is észrevett rajta "különös jeleket". Ha én valakinek a diákja voltam, rendszerint tisztelettel szólok mesteremről, de hát ahány ház...

Aztán olvastam azt is, hogy maga az Alkotmánybíróság időnként szintén elmarasztal kormány terveket, mi több, aki nem látja vagy vak, vagy rövidlátó, de Áder János sem Schmitt Pál, küldözget ő is kifogásokat vagy a talárosokhoz, vagy vissza a képviselőknek. Idejétmúlt tehát fejbólintó Jánosok gyülekezetének tartani a kétharmadot, megjött a kedv a bírálathoz, közéletünket új demokratikus minőség jellemzi.

Csak az a baj, hogy az átkosban, ha csak suba alatt is, szűk családi és baráti körökben, de azért ugyancsak voltak fékek és mázsányi ellensúlyok. Egyikük azt a sztorit regélte, hogy Vagány elvtárs elment üzemi párttitkárához, kérte, anyagilag segítsék orosz tanárt fogadni. Már minek magának orosz tanár, kérdezte a párttitkár. Hát kimennék Moszkvába, keményen megmondani a véleményemet Brezsnyev elvtársnak. Így is lőn, Vagány elvtárs kijutott, járt a Kremlben is, hazajött, megkérdezte a titkár, sikerült-e beszélnie Brezsnyev elvtárssal? És csakugyan keményen odapörkölt-e neki? Hogyne, közölte nagy büszkén Vagányunk, de mennyire! És mit mondott neki? Hát azt, Tovaris Brezsnyev, nana!