Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megsértődtek Putyinék Budapestre?

Népszava|2012. aug 16. 05:52
[A+ A-]
Augusztus 23-án Mordvinföld székhelyén, Szaranszkban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök jelenlétében emlékeznek meg a finnugor népek és az oroszok egyesülésének ezredik évfordulójáról.
Az eseményre meghívták Áder János magyar köztársasági elnököt, valamint az észt és a finn elnököt is, s mindhárman jelezték részvételüket. Ugyanakkor nem sokkal később, szeptember elején Siófokon tartják meg a Finnugor Népek Világkongresszusát, amelyen szintén részt vesz a házigazda magyar államfőn kívül a finn és az észt elnök, Putyin azonban egyelőre nem reagált a meghívásra.

Mi állhat a háttérben? A Finnugor Népek Világkongresszusát 1992 óta négyévente rendezik meg. 2008-ig a mindenkori orosz elnök is hivatalos volt a találkozóra, ám első ízben csak Dmitrij Medvegyev vett részt a finnugor nemzetek fórumán, 2008-ban, amikor Oroszországban, Hanti-Manszijszkban rendezték meg a találkozót. Akkor Magyarországot Sólyom László volt elnök képviselte. Amint a Regnum.ru portál egyik cikkéből kiderül, az oroszok mostani távolmaradásának oka lehet, hogy a találkozón olyan az Orosz Köztársaság területén élő népek vesznek részt, amelyek egyre nagyobb önrendelkezésre akarnak szert tenni. Ilyen a Mordvinföldön élő erza nyelvet beszélő lakosság, amely autonómiát követel a kis köztársaságban. Az úgynevezett Erza Nemzeti Kongresszus felszólította a siófoki világkongresszus résztvevőit, ismerjék el és támogassák az erza nép elismerését. Erre ugyanakkor eddig nem kaptak választ. A másik Moszkva szempontjából kellemetlen fejlemény, hogy a komi-perm nép amely hat éve önállóan mondott le az autonómiáról, most ismét nagyobb önrendelkezést akar, mivel az ígért infrastrukturális beruházásoknak csak egy része valósult meg.

Szintén az orosz hírportál mutat rá az orosz távolmaradás egy másik lehetséges okára. Amint a Dmitrij Szemusin által jegyzett cikkből kiderül, Moszkva rossz néven vette, hogy augusztus 9-én Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke a Parlament épületében fogadta a török népcsoportok Kulturtaj nevű rendezvényére érkezett mintegy százfős delegációt, akiket a "magyarok rokonaiként" üdvözölt. A cikkíró már a címben felteszi a kérdést: miért árulta el Magyarország a finnugor egységet, s választotta a "Nagy Turán" ideáját? Az írás szerint az utóbbi évek legnagyobb horderejű változása Magyarország hivatalos határontúli kulturális politikájában az, hogy a finnugor népek helyett a Nagy Turán ideája, vagyis a a török népekre irányult a figyelme. A cikkíró szerint ennek elsősorban gazdasági és politikai okai vannak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!