Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Tarthatatlan a büdzsé

Népszava|2012. aug 16. 05:35
[A+ A-]
A magyar gazdaság 1,2 százalékos zsugorodása miatt várhatóan nem lesz tartható sem az idei, sem a jövő évi költségvetés. A negatív makrogazdasági mutató miatt további megszorítások, a költségvetési zárolások várhatóak. Emellett az sem kizárt, hogy az Orbán-kabinet a tőle megszokott módon újabb adók kivetésével próbálja majd egyensúlyba hozni a költségvetést. Mindez a háztartások már most is elviselhetetlen mértékű terheit növeli majd.
Kétségessé teszi mind az idei, mind a jövő évi költségvetés tarhatóságát az, hogy recesszióba fordult a magyar gazdaság, s a második féléves adatok szerint már 1,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) - nyilatkozta lapunknak Mellár Tamás. Az egyetemi tanár szerint hamarosan lépnie kell a kormányzatnak, ha tartani kívánja a költségvetés egyensúlyát, miután az ez évi büdzsét 0,1 százalékos gazdasági növekedést alapul véve tervezték. Így a második félévben egy százalékos gazdasági bővülésre lenne szükség ahhoz, hogy nulla körüli GDP eredmény szülessen az év végére. Ekkora növekedésre azonban az év második felében szinte semmi esély nem látszik. Ez pedig azt jelenti, hogy az év egészében gazdasági visszaeséssel lehet számolni, amely éves szinten elérheti a 0,5 -1 százalékot.

A közgazdász úgy látja: a kormányzat kénytelen lesz felhasználni a tartalékok egy részét, zárolni egyes költségkereteket, s az sem kizárt, hogy a kabinet a gyakran használt módszerével élve újabb adókat vet ki, vagy megszorításokat vezet be. Valamennyi lépés esetében a lakosság fizeti majd meg a kormányzati intézkedések árát - tette hozzá Mellár Tamás.

Hasonlóan vélekedik Gyömöre Máté. A Progresszív Intézet elemzője szerint: nem egyszer láthattunk már példát arra, hogy a Fidesz-kormány minden előzmény nélkül kivetett egy-egy különadót valamelyik ágazatra, vagy fogyasztói körre, amikor valamilyen kedvezőtlen makrogazdasági adattal szembesült. Félő, hogy a gazdasági visszaesés híre a korábbiakhoz hasonló reakciót vált majd ki. Az elemző szerint különösen érdekes fejlemény a magyar gazdaság ilyen arányú visszaesése annak fényében, hogy legfőbb kereskedelmi partnerünk, Németország a várnál jobban teljesített. A kormányzat rendkívül elkötelezett a három százalék alatti költségvetési hiánycél betartása mellett, aminek a háztartások fizetik majd meg az árát. Miután a kormányzati cél megvalósításához szükséges megszorítások, illetve újabb adók mind a lakosság terheit növelik.

Mellár Tamás viszont úgy véli: a kabinet a gazdaság zsugorodása mellett minden erőfeszítése ellenére sem lesz képes az általa megcélzott szintre leszorítni a hiányt. Ezzel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hazánkkal tárgyaló szakértői is tisztában vannak. Ezért figyelmeztették a kormányzatot arra, hogy a jövő évben például a Fidesz- kabinet által prognosztizált 2,2 százalék helyett négy százalék körüli lesz a költségvetési deficit.

Az egyetemi tanár arra is felhívta a figyelmet, hogy a költségvetés egyensúlyát tovább rontja az Orbán-kormány úgynevezett munkahelyvédelmi programja, amelynek a finanszírozására nincs meg a fedezet. Emellett az egész program hibás koncepción alapul, mivel a munkahelyek megőrzéséhez nem elegendő az állami támogatások kiosztása. Az álláshelyek megtartáshoz arra lenne szükség, hogy növekedjen a hazai termékek és szolgáltatások iránti igény. Erre azonban a kormányzat elhibázott lépései miatt aligha lehet számítani. A szakember szerint megnehezítheti majd a Valutaalappal zajló tárgyalásokat, hogy rendre a kormányzati várakozásoktól erősen eltérő gazdasági mutatók látnak napvilágot.

Gyömöre Máté megjegyezte: örvendetes fejlemény, hogy - amint az Orbán Viktor kormányfő minap elhangzott szavaiból kiderül - a Fidesz-kabinet végre felismerte, hogy olcsóbb lenne az IMF-től felvett hitelből finanszírozni az ország kiadásainak egy részét, mint a piacon megszerzett forrásokból. Így nem okoz majd meglepetést, ha kiderül, hogy a kormányzat nem csak készenléti tartaléknak veszi fel az IMF kölcsönt, hanem részben vagy egészben fel is használja azt.

Vélemények a költségvetésről


Mellár Tamás, egyetemi tanár:
" A kormányzat a jövő évi növekedési lehetőségeket is rosszul becsülte fel."

Az idén várható gazdasági visszaesés ellenére a kormányzat jövőre 1,6-2 százalékos növekedéssel számol. Miközben a legtöbb szakember számára nyilvánvaló, hogy 2013-ban legfeljebb egy százalék alatti mértékben bővül majd a magyar gazdaság. Mindezek miatt újabb és újabb korrekciókra lesz majd szükség, ami nem segíti elő a stabilitás kialakulását.

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője:
" Az Orbán-kabinet túl korán készítette el a 2013-as büdzsét, jelenleg az idei gazdasági folyamatok végét sem lehet előre látni."

A Fidesz- kormány anélkül készítette el a költségvetést a jövő évre, hogy tisztában lenne az idei év végleges eredményeivel. Ez rányomja a bélyegét az egész tervezetre. Könnyen elképzelhető, hogy még számos alkalommal módosul a 2013-as büdzsé és kormány újabb adók kivetésével tömködi majd be a költségvetési lyukakat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!