Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hatalmas robbanás rázta meg Szíriát

Népszava|2012. aug 16. 05:58
[A+ A-]
Nagy erejű robbanás történt Szíria fővárosában, közel a hadsereg főparancsnokságához, az ENSZ-megfigyelők szállodájánál. A szíriai állami televízió beszámolója szerint három ember megsérült a detonáció során, de egyikük sem tartozik az ENSZ-misszióhoz.
A robbantás célja egyelőre tisztázatlan. Ugyanakkor Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője blogbejegyzésében azt írta, nem sikerült bejutnia Damaszkusz Douma nevű külvárosába, ahonnan bombázás hangja hallatszik. A főváros egyes részein harcok törtek ki a hadsereg és a lázadók között. A kormányfői hivatalnál is összecsaptak a felek. Az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) a történtek hatására rendkívüli ülésen függesztette fel Szíria tagságát. Az 57 tagú szervezet külügyminiszterei szerint Szíria "konoksága" miatt függesztették fel tagságát, amiért az katonai úton akarja megoldani a felkelést. "A hatóságoknak azonnal véget kell vetniük az erőszaknak, miközben megvédik Szíria egységét, szuverenitását, függetlenségét és területi integritását" - írták közleményükben. Irán, a szír rezsim szövetségese ellenezte az intézkedést, mondván Szíria létfontosságú tagja a regionális szövetségnek, amelyet nem kéne megbontani.

Az állami televízió szerint a szálloda mögötti parkolóban, egy tartálykocsihoz közel robbant fel a pokolgép, más jelentések azonban egy nagy erejű, házilag készített bombáról szólnak. A felvételek alapján a közelben álló autók kiégtek, köztük egy tartálykocsi is, az épületek megrongálódtak, mindent por, és törmelék borított, sűrű füst gomolygott Damaszkusz felett. "A katonákat földhöz vágta a robbanás" - nyilatkozta egy katonai forrás az AFP francia hírügynökségnek. A detonáció közelében számos kormányzati és katonai épület található.

Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) magas rangú vezetője az AFP-nek elmondta, ők hajtották végre az akciót, amelyet a katonai vezetők és a kormányzathoz közeli Sabiha-milícia találkozójára időzítettek, melyen a napi, damaszkuszi hadműveletekről határoznak. A szír külügyminiszter azonban "Szíria megítélését romboló bűncselekménynek" nevezte a robbantást.
AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa számára készített szakértői jelentés szerint a szemben álló két fél mindegyike követ el emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket, ugyanakkor a felkelők tetteinek "súlyossága és gyakorisága" nem éri el a kormányerők részéről tapasztalt szintet.

Az ENSZ szakértők megalapozottnak tartják, hogy a belbiztonsági erők és a rezsimhez hű milíciák olyan bűntetteket követnek el, mint "gyilkosság, kínzás, önkényes letartóztatás és fogvatartás, szexuális erőszak, célpontok válogatás nélküli lövetése, fosztogatás és tulajdon lerombolása".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!