Előző
Következő
új cikk

Belföld

Könyörögni nem fognak

Népszava|2012. aug 16. 05:25
[A+ A-]
Állami támogatás nélkül kezdődik szűk három hét múlva a tanév a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) 32 tanintézményében. A nem egyházi, de nem is egyesületi státuszú közösség mintegy 4200, főként roma diákot lát el, de közvetve mintegy 10 ezer ember sorsáért felel. Erre is hivatkozva Iványi Gábor, a MET vezető lelkésze közölte, a Velencei Bizottsághoz fordulnak, és bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) legalább részben megsemmisíti az őket is ellehetetlenítő egyházi törvényt.
Elég idő eltelt, míg vártuk, hogy a kormány felnőttként kezeljen bennünket, de könyörögni nem fogunk - Iványi Gábor metodista lelkész sajtótájékoztatón így reagált arra, hogy az egyházi státuszától megfosztott, de egyesületként még el nem ismert MET várhatóan mindenféle állami támogatás nélkül vág neki a szűk három hét múlva kezdődő tanévnek. Iványi szerint "komoly esély" van arra, hogy szeptemberben nemcsak a kiegészítő-, de az alapnormatívát sem kapják meg.

Ez a mélyszegénységben élő gyerekek tanítását és gondozását ellátó, több mint 30 éve fennálló MET 32 tanintézményét érinti: csak a közoktatásban közel 3000 halmozottan hátrányos helyzetű diák, és további 1200 főiskolai hallgatóról, közvetve 10 ezer ember sorsáról van szó. Hogy a többek között Budapesten, Szegeden és Dunaújvárosban is - sokszor az önkormányzatokkal együtt - működő intézmények költségvetése pontosan mekkora, azt Iványi nem merte tippelni, de mint mondta, a 32 intézményben csak a gyerekek étkeztetése napi egymillió forintba kerül.

Mint ismert, az új egyházi törvénnyel a Fidesz-KDNP annak ellenére zárta ki a közösséget az egyházak sorából, indoklás nélkül, hogy minden dokumentum szerint megfelel a törvényi feltételeknek. Még tavaly októberben - több szervezettel közösen - az Ab-hez fordultak, hogy semmisítse meg a több száz egyház jogállását megszüntető jogszabályt. Ugyan az Ab még decemberben alkotmányellenesnek minősítette a törvényt, néhány nap múlva a kétharmad változatlan formában újra elfogadta azt.

A MET márciusban ismét beadvánnyal fordult a taláros testülethez. Kifogásolták, hogy az Országgyűlés dönt az egyházi státuszról kétharmados többséggel, a Ház döntésével szemben pedig nincs bírósági jogorvoslat. A panasz külön is támadta a törvény azon rendelkezéseit, amelyek a korábban jogszerűen működő egyházaktól megvonta státuszukat. Az Ab júliusban közölte: befogadták a panaszt. Ám "a kialakult fenyegető kényszer hatására" - mivel a tisztázatlan jogi helyzet miatt a MET most se nem egyesület, se nem egyház, és csak akkor tarthatják meg intézményrendszerüket, ha vallási egyesületté alakulnak - áprilisban Iványi benyújtotta az egyesületté nyilvánítás kérelmét is. Erről azóta sem született döntés, mert a bíróság nemrég hiánypótlásra szólította fel a közösséget. Egyebek között kifogásolták: nem jelezték, nyílt vagy titkos szavazáson választják-e meg tisztségviselőiket. A hiánypótlást éppen augusztus 31-ig - a tanévkezdésre - kellene elvégezniük.

Közben Iványi - többnyire egyoldalú - levelezést folytatott többek között Navracsics Tibor közigazgatási miniszterrel, és Balog Zoltánnal, az emberi erőforrási tárca vezetőjével. Balog például arról nyilatkozott, hogy Iványiék túl nagy költségvetési támogatást kapnak, holott kisegyházként működnek. "Valóban helyes arány, ha egy néhány tucat fős vallási közösség tart fenn több százmilliós oktatási és szociális szolgáltatást?" - mondta a miniszter. A Heti Válasznak pedig azt mondta Balog, a MET intézményrendszerében "egyébként vannak értékes elemek, ezekről megállapodást kell kötnünk." Iványi júliusban levélben fordult Baloghoz, hogy a miniszter tiltakozzon a jogsértő törvény ellen, de ő azóta sem válaszolt, bár Iványi szerint "erre a törvény szerint még lenne négy napja".

Iványi nem érti, ha szándék volt a megállapodásra, mikor kötik azt meg. Mint tegnap fogalmazott, ugyan működnek más szociális iskolák, de más egyház sem vállal föl ekkora létszámú ellátást. "Sok helyen mi vagyunk az egyetlen munkáltató" - tette hozzá. Szándékuk az, hogy az államtól átvállalt oktatási, szociális és karitatív tevékenységet még "az erősen csökkentett financiális háttérrel" is folytatják, de ha nem születik jogorvoslat a helyzetükre, a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak. Iványi szerint az Ab leghamarabb ősszel dönthet, és mint fogalmazott: "bízunk abban, hogy legalább részben megsemmisíti" az új törvényt is. Ugyancsak tervezik, hogy a Velencei Bizottságot tájékoztatják, melynek az egyházügyi törvényről született állásfoglalását szintén nem vette figyelembe a kormány.

Noha mindenki elhitte a kormánynak, hogy az egyházi státusszal voltak visszaélések, valójában egyetlen büntetőeljárás sem indult: nemcsak a törvény indokolatlan, de hazugság volt azt állítani, hogy megalkotására társadalmi igény volt - tette hozzá Iványi. A tájékoztatón egyébként egy holland tudósító is részt vett, aki arra volt kíváncsi, mit gondol Iványi prédikációiról Orbán Viktor miniszterelnök, akinek első gyerekeit a lelkész keresztelte meg. Erre Iványi azt mondta: "ha csak az eredményből következtetek, akkor bajban vagyok". Egy kérdésre az is felmerült, hogy a MET ellehetetlenítése mögött személyes bosszú állhat, amit a lelkész azzal komnmentált, "nem mi terjesztjük".

Noha Iványiék tájékoztatójáról délután 3-ig nem jelent meg beszámoló az MTI-ben, az oktatási tárca mégis értesült a lelkész beszámolójáról, és délután 3-kor közleményt adott ki, melyben sietett leszögezni: Iványi Gábor félelmei "alaptalanok". Közölték, hogy "fenntartótól függetlenül" biztosítják a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát segítők bérét. Ezenfelül a szaktárca köznevelési szerződést köt a MET-tel azon tevékenységek vonatkozásában, amelyek valóban a társadalmi felzárkózást szolgálják.

Újraépítették házukat, mégis költözniük kell

Május elején eddig tisztázatlan körülmények között leégett a soroksári Szérűskert utcában élő H.-ék háza; a nincstelen családban az édesanya egyedül látja el két kis- és egy nagykorú gyermekét, édesanyját és súlyosan fogyatékos testvérét, sógorát és élettársát. A családsegítő június közepéig adott időt, hogy önerőből rendezzék a helyzetet, különben állami gondozásba kerülnek a gyerekek. Ám a MET segítségével és számos önkéntessel újraépítették a házat - fából, hogy ez ne lehessen az építési engedély függvénye.

Miután azonban elkészült, Geiger Ferenc polgármester felszólító levelet küldött a családnak, "állítsák helyre az eredeti állapotot", és bontsák le a házat. Az önkormányzat szerint hajléktalanszállóra kellett volna vonulniuk, a gyerekeket pedig állami gondozásba adniuk. Iványi azonban egy hét múlva, augusztus 23-án felavatja a házat, amibe a család is beköltözik, és a lelkész meg is szenteli - mindezt vélhetően a polgármester jelenlétében. Meghívták ugyanis Geigert is, kérdés, megjelenik-e.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!