Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kirill pátriárka megbékélésre szólít fel

MTI|2012. aug 16. 11:20
[A+ A-]
Megbékélésre szólította fel csütörtöki nyilatkozatában az oroszokat és a lengyeleket Kirill orosz pátriárka, aki négynapos látogatást kezd Lengyelországban.
"Meg kell változtatni az országaink és népeink közötti kapcsolatok hangnemét. Ehhez csak azt kell kimondani, hogy bocsáss meg" - idézik az orosz hírügynökségek az orosz ortodox egyházfőt, aki elindulása előtt, Moszkvában a lengyel sajtónak adott nyilatkozatot.

Kirill pátriárkát a lengyel ortodox egyház vezetője hívta meg látogatásra, de hivatalos programja részeként találkozik majd Bronislaw Komorowski lengyel államfővel és pénteken Józef Michalikkal, a lengyel katolikus egyház püspöki karának vezetőjével közös nyilatkozatot készül aláírni a két nemzet megbékéléséről.

"Az egyházi nyilatkozat minden politikát nélkülöz. Nagy hibát követnénk el, ha a lengyel katolikus egyházzal közös kezdeményezésünket a XXI. század elején politikai összefüggésekhez kötnénk" - hangsúlyozta Kirill pátriárka.

A keresztény értékek és kultúra védelmében Európa- és világszerte az ortodox és a katolikus egyház egymás szövetségesei és támogatói" - fejtette ki az orosz ortodox egyházfő, akinek lengyelországi látogatása alatt, péntekre várható az ítélet a Pussy Riot orosz feminista punkegyüttes három tagja elleni ítélet Moszkvában.

Kirill úgy vélte, hogy az egyház és az állam elválasztása 1917 óta először valósul meg kellőképpen korrekt módon. Egymástól függetlenek, és nem avatkoznak be egymás ügyeibe - tette hozzá.

Az orosz ortodox egyházfő lengyelországi útja komoly áttörés a katolikus és az ortodox egyház kapcsolataiban - fejtette ki a Kommerszant című orosz napilapnak Anatolij Pcselincev valláskutató.

A szakértő nem zárta ki, hogy a következő lépés Kirill pátriárka és XVI. Benedek pápa találkozója lehet, amennyiben megoldódnak a nézetkülönbségek az orosz ortodox egyház és a Vatikán között. Szerinte a feszült orosz-lengyel kapcsolatokon is javítani tudnak az egyházi vezetők.

Az orosz ortodox egyház vezetője ugyanakkor a lengyel sajtónak nyilatkozva egy esetleges találkozóval kapcsolatban úgy fogalmazott: "Korai még meghatározni az időpontot".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!