Előző
Következő
új cikk

Külföld

Eltűnt több mint 700 ezer orosz szavazó?

MTI|2012. aug 16. 13:45
[A+ A-]
A március 4-i elnökválasztás óta több mint 700 ezerrel csökkent a szavazásra jogosultak száma Oroszországban és ez azt bizonyítja, hogy ennyi "fiktív szavazót" tüntettek el azóta a hatóságok - olvasható a Kommerszant című orosz napilap csütörtökön közölt írásában.
A befolyásos politikai-gazdasági lap az orosz központi választási bizottság (KVB) legutóbbi, júliusi jelentéséből vonja le a következtetését. A testület évente kétszer közli az Oroszországban szavazásra jogosultak számát, amely az utóbbi években 108 millió körül mozog.

2012 január elsején 108 millió 137 ezer főről szólt a jelentés. Andrej Buzin, a Választók Régióközi Egyesülése elnevezésű szervezet vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet a Kommerszantban, hogy a központi választási bizottság március 4-i elnökválasztásról készült jegyzőkönyvében 109 millió 385 ezer szavazót rögzítettek.

Az előző nap, azaz augusztus 15-én közzétett hivatalos adatok szerint július elsejére viszont 108 millió 649 ezerre, összesen 736 ezer fővel csökkent a szavazók száma.

Andrej Buzin szerint az adatokban fellelhető ellentmondások arra mutatnak, hogy ennyi fiktív - azaz a valóságban nem létező - szavazó "adta le a voksát" a márciusi orosz elnökválasztáson. Szerinte a központi választási bizottság nyilvántartásában március 4-én szereplő 109 millió 385 ezer főből 736 ezer fiktív szavazó lehetett, akiknek a neve szerepelt a különböző szavazólistákon.

Nyina Kuljaszova, az orosz központi választási bizottság tagja a Kommerszantnak azzal magyarázta a több százezer fős eltérést a szavazói nyilvántartás januári, márciusi és júliusi adataiban, hogy azokért a helyhatóságok felelnek, amelyek a migrációs szolgálatoktól kapják azokat. Törvény nem kötelezi a választási bizottságot az adatok elemzésére, amely azonban ezt el fogja végezni - mondta Kuljaszova.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!