Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csintalan megvenné a Népszabadságot

Népszava|2012. aug 17. 15:23
[A+ A-]
Vételi szándéknyilatkozatot küldött ma Csintalan Sándor a Ringier-nek: a volt MSZP-s politikus, a HírTv korábbi műsorvezetője komolyan gondolja, hogy megvenné a Népszabadságot, még akkor is, ha - mint lapunknak mondta - "nincsenek a párnacihába varrva milliárdjaim".
"Bármikor készen állok a tárgyalásokra, ma elküldtem a Népszabadságra vonatkozó vételi szándéknyilatkozatomat" - mondta lapunknak Csintalan Sándor. A volt MSZP-s politikus, a HírTv korábbi műsorvezetője megerősítette a Magyar Nemzetben megjelent hírt, miszerint komolyan gondolja, hogy megvenné a napilapot, melynek többségi tulajdonrészétől a Ringier meg kíván válni. Kérdésünkre megjegyezte: a vételi szándéknyilatkozatban árajánlatot még nem tett, csupán a tárgyalásokra vonatkozó szándékát jelezte. Az árról azt mondta: "arról, hogy mi mennyi, illetve mennyi az annyi" még korai lenne beszélni.

"Egy ekkora nagy cég gazdálkodása egy fekete doboz, először tisztán kell látni, hogy mik a számok" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy alkufolyamattal számol, hiszen "a Ringier a legjobb áron adná el, nekem pedig nyilván az az érdekem, hogy olcsón vegyem meg". Arra a kérdésünkre, hogy a részvények valamivel több, mint 70 százalékáért ugyan csak egy eurót kérne a Ringier, de a becslések szerint évi több százmillió forint veszteséget, illetve az esetleges felhalmozott adósságállományt is finanszírozni kellene, azt válaszolta: "nincsenek a párnacihába varrva milliárdjaim, de itt még nem is tartunk, hogy összegekről beszéljünk." Ha a vétel létrejön, akkor nyilvánosságra hozza a számokat - ígérte.

Arra a felvetésre, miszerint többen csupán médiahecknek tartják a vásárlási szándékát, mások pedig úgy vélik, ő Simicska Lajos strómanja, aki ha megveszi, akkor "bedönti" a lapot, vagy egyfajta új irányt szabna a szerkesztőségnek, ahogy az annak idején a Magyar Hírlappal történt, Csintalan kijelentette: "egyáltalán nem érdekel, hogy ki mit gondol, amúgy pedig se tönkretenni, se átformálni nem akarnám a Népszabadságot." Sőt - tette hozzá - az a meggyőződése, hogy a Népszabadság nélkül a magyar demokrácia szegényebb lenne, amúgy pedig ő a plurális sajtó híve.

Próbáltuk elérni Mihók Attilát, a Népszabadság Zrt. elnök-vezérigazgatóját, de titkársága közlése szerint elérhetetlen, vidéken tartózkodik, más pedig nem nyilatkozhat ebben a témában.

Ismert, idén márciusban nyilvánosságra került, hogy eladja a Népszabadságban meglévő 27, 3 százalékos tulajdonrészét a Ringier-nek az MSZP Szabad Sajtó Alapítványa. Később a Ringier elállt vételi szándékától, sőt, már maga szabadulna a napilapban meglévő 70,5 százalékos tulajdonától. Ezt felajánlotta a Szabad Sajtó Alapítványnak, a hírek szerint egy euróért, ám arról, hogy az üzlet létrejött-e, azóta sem tudni. Piaci pletykák szerint egyébként a lapot régóta árulja a Ringier, de eddig komoly vevő nem jelentkezett - eltekintve a jobboldali sajtóbirodalmat működtetők érdeklődésétől.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!