Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

6 milliárd forintot emelt le a számlákról egy hackercsoport

hir6.hu|2012. aug 18. 17:13
[A+ A-]
Tavaly az amerikai Subway cég vásárlóinak számláit csapolta meg az a hackercsoport, ami most félmillió ausztrál kártyatulajdonost rövidített meg mintegy 6 milliárd forinttal.
Az egyik kelet-európai ország hackerei félmillió ausztrál hitelkártya-tulajdonos adatait lopták el. A számítógépes kalózok összesen mintegy 25 millió ausztrál dollárt (közel 6 milliárd forint) emeltek le a sértettek számláiról, írja a hir6.hu.

Mint a szóvivő elmondta, a bűnözők internetes kereskedések számítógépes rendszereit törték fel. Az ausztrál sajtó úgy tudja, hogy a hackerek olyan kisebb üzlethálózatok rendszereiből lopták el a vásárlók személyes adatait, amelyek nem tettek meg minden elvárható biztonsági intézkedést.

A média értesülése szerint a bűncselekményt feltehetően ugyanaz a hackercsoport követte el, amely tavaly decemberben az Egyesült Államokban a Subway étteremlánc adatbázisába hatolt be, és onnan több mint 80 ezer ember hitelkártyaadatait lopta el. Az amerikai nyomozás akkor román állampolgárságú elkövetőket gyanúsított a több millió dolláros kárt okozó lopással.

A hackerek akkor is és most is billentyűzetfigyelő kémprogramokat telepítettek az "értékesítési pontok" számítógépes rendszerébe, majd - a Microsoft cég szoftvereinek biztonsági réseit kihasználva - letöltötték a megszerzett információt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!