Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az orbáni csoda: tandíj, ami nincs, de fizetni kell

nepszava.hu|2012. aug 19. 07:01
[A+ A-]
Orbán Viktor nincs könnyű helyzetben, hiszen úgy kell a felsőoktatásba külső forrásokat bevonni az államiak helyett, hogy közben a Fidesz által mindig is kárhoztatott tandíj létezését is tagadni kell. Hogyan oldja ezt meg? A Magyar Progresszív Intézet munkatársával a héten ezt elemeztük.
Néhány év alatt úgy kell átalakítani a felsőoktatás rendszerét, hogy minden diák maga tudja állni a tanulási költségét - mondta a policity.hu internetes portálnak Orbán Viktor a héten. Jelezte, ide csak több lépéssel, de reményei szerint minél gyorsabban el lehet jutni, a cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása. A kérdésre, hogyan tudja összeegyeztetni korábbi nyilatkozatát, miszerint ő a tandíj ellensége és azt, hogy szeptember 1-től a drasztikusan lecsökkentett állami helyek mellett teljes önköltséges, azaz tandíjas hallgatók lesznek többségben a felsőoktatásban, Orbán azt mondta: "Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. Mindenki a teljeset. A mostani állapot még nem ilyen, mert ide csak több lépéssel lehet eljutni."

Komolytalan ötletelés

Újabb "úri huncutságról" árulkodnak a kormányfő szavai Trencsényi László szerint. A tanszékvezető egyetemi docens, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke a Népszavának korábban azt mondta: a kormányfő, aki népszerűségét a 2008-as "szociális népszavazással" szerezte, azóta minden nyelvi eszközzel ezt hajhássza, miközben az újabb szócsavarás már nem fedheti el a tényt, hogy már ma is van tandíj. Ha pedig a kormányfő azt akarja, hogy minden egyes felsőoktatási hallgató fizesse ki a képzése teljes árát, akkor ez a tandíj, azaz önköltség általánossá tételét jelenti - tette hozzá. A Hálózat a Tanszabadságért egyik alapítója szerint a korábban sem ingyenes, de legalább igazságosságra törekvő, így az egyenlőség irányba mutató rendszert a jelenlegi kormány felszámolta, így ma már egyértelműen a társadalmi egyenlőtlenségek fokozása zajlik. "Magyarország kettészakadt, s a gazdag felső-középosztály számára elérhető minden, míg a szegények és nincstelenek csak a kormányfő mostani nyilatkozatához hasonló nyelvi huncutságokra számíthatnak" - fogalmazott Trencsényi, aki szerint, amit a kabinet az oktatás területén művel, komolytalan ötletelés, melyből hiányzik a rendszerszintű stratégia.

Új frontot nyit?

Orbán Viktor nincs könnyű helyzetben, hiszen úgy kell a felsőoktatásba külső forrásokat bevonni az államiak helyett, hogy közben a Fidesz által mindig is kárhoztatott tandíj létezését is tagadni kell - mondja Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet munkatársa. Éppen ezért került abba a furcsa szituációba a kormányfő a minap, hogy egyszerre ellenezte a tandíj minden formáját, és tett hitet a teljes egészében fizetős felsőoktatás mellett.
Ugyanakkor kétséges, hogyha a Fidesz elnöke a tandíjat "lehetőségnek" nevezi, akkor a hallgatók is annak gondolják-e, hiszen a végeredmény az, hogy hosszú évekre eladósítják magukat. (Egyébként olyan rendszer, ahol mindenkinek ugyanolyan esélye, lehetősége van a felsőoktatásban részt venni, Finnországban működik. Itt a felsőoktatás minden szintjét az adófizetők finanszírozzák, a hallgatók pedig havi mintegy 140 ezer forintnak megfelelő összegű támogatásban részesülnek.)

Mindezzel a kormány egyik komoly bázisát haragíthatja magára főleg azok után, hogy a hallgatók érdekvédelmi szervezetei szinte egy emberként sorakoztak föl 2008-ban a Fidesz tandíjellenes népszavazása mögé - hívja fel a figyelmet az elemző. Éppen ezért egyelőre kevés az esély arra, hogy a kabinet még ebben a ciklusban teljes egészében fizetősség tegye a felsőoktatást főleg úgy, hogy a választási regisztráció esetleges bevezetésével már jövőre elkezdődhet a kampány.
Ráadásul, míg az idei jelentős egyetemi/főiskolai megszorításoktól távol tudta magát tartani a miniszterelnök azzal, hogy a reformokat egyértelműen a KDNP-s Hoffman Rózsa neve fémjelezte, addig Orbán Viktor mostani kijelentésével már egyértelműen jelezte, hogy teljes mellszélességgel kiáll a fizetős felsőoktatás mellett.

Magyarul, itt a felelősséget is nehezebb lenne eltolnia magától, így kérdéses, hogy a továbbra is gyengén szereplő gazdaság, az egészségügyi átalakítás konfliktusai, az IMF-tárgyalások terhe mellé kíván-e még egy frontot nyitni a Fidesz elnöke - mondja Gyömöre Máté.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!