Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nincs tovább:utcára vonultak a zsidók

MTI|2012. aug 19. 07:32
[A+ A-]
Malmőben tüntettek a zsidók a kirekesztés és az idegengyűlölet ellen - a jelek szerint leginkább a bevándorló muszlimokkal gyűlik meg a baja Svédország mintegy 20 ezer fős zsidó kisebbségének.
Több száz zsidó és velük szimpatizáló ember tartott tüntető felvonulást szombaton a svédországi Malmőben az országban tapasztalható rasszista gyűlölet és az antiszemita támadások miatt. A városban - amelyben jelentős muzulmán bevándorló közösség él - megnőtt a zsidók elleni gyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma annak hatására, hogy az izraeli hadsereg 2008 végén offenzívát indított a Hamász radikális palesztin szervezet irányította Gázai övezet ellen az izraeli területeket rendszeresen érő rakétatámadások miatt. (A hadművelet három hete alatt mintegy 1300 palesztin vesztette életét.)

A malmői menetben több férfi viselte a zsidók hagyományos fejfedőjét, a kippát. A tüntetésen - ami békésen folyt le - részt vett Birgitta Ohlsson, Svédország európai uniós ügyekben illetékes minisztere is, és beszédében kijelentette: Malmö nyitott minden emberre, származására vagy vallására való tekintet nélkül.

A svéd kormányt az utóbbi években több bírálat érte amiatt, hogy nem védi kellőképpen az ország viszonylag kis zsidó közösségét (mintegy 20 ezer fő a 9,5 millióból), és nem tesz az antiszemitizmus ellen. A kormány tavaly már több pénzt költött ezekre a célokra, mint a korábbi években.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!