Előző
Következő
új cikk

Külföld

Irak banki ügyletekkel és csempészéssel hozza ki a karanténból Iránt

MTI|2012. aug 19. 10:56
[A+ A-]
Az Elaf Islamic iraki bank segítségével Irán dollárhoz jut, az iraki határon pedig véletlenül átfolyik az olaj - így, hála Iraknak, az ajatollah országa könnyen viseli a bojkottot.
Irak pénzintézeti tranzakciókkal és olajcsempészéssel segít Iránnak kivédeni a gazdasági szankciókat, amelyeket atomprogramja miatt vetettek ki rá, írta vasárnap a The New York Times című amerikai lap. Bizonyos esetekben az iraki kormánytisztviselők szemet hunynak az Iránnal folytatott kereskedelem felett, míg máskor iraki tisztségviselőknek kifejezetten haszna származik ezekből a tevékenységekből. Közülük egyesek nagyon közel állnak Núri al-Máliki iraki miniszterelnökhöz.

Barack Obama amerikai elnök júliusban szerzett tudomást a problémáról, és akkor megtiltotta egy kis iraki banknak, az Elaf Islamicnak, hogy bármilyen kapcsolata legyen az amerikai bankrendszerrel, állítja az újság. Az elnök akkor azt mondta: "a bank iráni bankok nevében végzett tranzakciókat több millió dollár értékben, pedig ezeket az iráni bankokat szankciók sújtják, mert közük van Irán tiltott nukleáris tevékenységéhez".

Iraki bankszakértők elmondták, hogy Obama tiltása ellenére az Elaf Islamic Bank mind a mai napig részt vesz az Iraki Központi Bank napi aukcióin, amelyeken a bankok iraki dinárt adhatnak el, és dollárt vásárolhatnak. Az aukciók révén Irán dollárhoz jut, amiből be tudja szerezni a számára fontos árukat.

A The Times című amerikai lap amerikai kormányzati forrásokat, jelenlegi és volt amerikai és iraki tisztségviselőket, bank- és olajipari szakértőket idézve azt írta: Washington bizalmasan panaszkodott iraki tisztségviselőknek a Bagdad és Teherán közötti pénzügyi és szállítási kapcsolatokról.

Obama nemrég tudomást szerzett arról is, hogy az iraki kormány lehetővé teszi Irán számára, hogy az iraki légtéren keresztül szállítson utánpótlást a szíriai rezsimnek. Az amerikai elnök ezt jelezte az iraki kormányfőnek, de az iráni gépek ezután is használhatták az iraki légteret, csak egy másik útvonalon, írta a The Times.

Iráni intézmények iraki közvetítőkön keresztül ellenőrzést szereztek legalább négy iraki kereskedelmi bank felett, ami azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolatot teremtettek a nemzetközi pénzügyi rendszerrel, pedig abból ki vannak tiltva a szankciók által - állította a lap.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!