Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Gallyra mehet a kukoricatermés, robbannak az árak

Világgazdaság|2012. aug 19. 13:18
[A+ A-]
Raskó György szerint téved, aki azt hiszi, hogy jó árak mellett a kevesebbet produkáló agrárium felhúzhatja a GDP-t, ugyanis a mezőgazdaság és a nemzeti össztermék is lefele megy.
Igazi káosz lesz a kukorica esetében, aggódott a Világgazdaságnak Vancsura József . A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanis a kukoricakészletek világszinten is rendkívül alacsonyak, a termés az idén a világ számos régiójában rossz, és idehaza is kedvezőtlenül alakul. "Az etanolgyártók is azt fogják tapasztalni, hogy hiába szerződtek le a kukoricára, nincs termés."

Az aszály miatt ugyanis a kukorica jelentős része nem produkált csöveket, így termés sem várható. Ezért a gazdák az ország több területén silónak, vagyis takarmánynak vágják ki a kukoricaszárakat, amely természetesen jóval olcsóbban értékesíthető csak, mint a beérett kukorica. Raskó György agrárközgazdász becslései szerint legalább 2,5-3 millió tonnával kevesebb kukorica terem idén, mint egy évvel ezelőtt, vagyis legfeljebb 6 millió tonna lesz a termés.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a szárazság miatt a meglévő kukorica is várhatóan aprószemű, rosszabb minőségű lesz. "Az országos átlagtermés várhatóan legfeljebb hektáronként öt tonna körül alakul majd, amely kifejezetten rossz eredmény", tette hozzá Raskó. Így szerinte komolyan téved Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője, amikor arról beszél, hogy a jó árak mellett a gyengébb kibocsátású agrárium is képes lesz felhúzni a GDP-t. Ugyanis Raskó úgy látja: mind az ország GDP-je, mind az agrár GDP komoly csökkenést mutat majd a 2012-es évben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!