Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Ledózerolhatja az olcsó olasz bor a magyar borágazatot

Hirado.hu|2012. aug 19. 14:34
[A+ A-]
Azokban a kategóriákban, ahol a külföldiek is megjelennek a magyar szereplők nem tehetnek szert haszonra. A megoldás, hogy ne a világfajtákat, hanem az eredeti magyar szőlőket részesítsék előnyben a gazdák, olyat termeljenek, amilyet más nem tud, mondta Lőrincz György.
Egyre több Magyarországon az olasz és spanyol bor - túl azon, hogy a polcokon jelentenek konkurenciát, immár a magyar borokba keverve is megjelennek, írja a hirado.hu. Szakemberek szerint eredeti, jó magyar borokat kellene termelni, nem pedig az alacsony minőségű olasz és spanyol konkurenciával versenyezni. Ám jelenleg a fagykárok miatt még az is lehet, hogy Magyarország nettó borimportőr lesz, amire még sohasem volt példa.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában megszólaló egyik budapesti VIII. kerületi boltos azt mondta, az utóbbi egy évben érezhetően megváltozott a vevők érdeklődése, amely a magyar borok helyett egyre inkább a külföldi, olcsóbb termékek felé fordul, miután 2-300 forint is lehet a palackonkénti árkülönbség. A műsorban elhangzott a tendencia nem csak Józsefvárosra, hanem az egész országban létezik.

Lőrincz György egri borász, aki az év bortermelője is volt már, valamint több más szakmai elismerés tulajdonosa is a 180 percben azt mondta, a magyar gazdálkodók nem termelik olyan hatékonyan a szőlőt, mint a konkurens országokban dolgozó versenytársaik. Ezért azokban a kategóriákban, ahol a külföldiek is megjelennek a magyar szereplők nem tehetnek szert haszonra. A megoldás, hogy ne a világfajtákat, hanem az eredeti magyar szőlőket részesítsék előnyben a gazdák, olyat termeljenek, amilyet más nem tud, mondta Lőrincz György.

A szakember szerint mindez azért nem jellemző még, mert az érintettek gyávák. "Félünk a változástól, félünk egy kicsit merészebbet hozni, ragaszkodunk még a két évtizeddel ezelőtti időszak bizonyos örökségeihez", mondta a borász. Lőrincz György hozzátette, ő minden idegszálával azon van, hogy eredeti magyar bort termeljen, amelyet jó lenne, ha többen vállalnának az országban - szerinte ugyanis az ország adottságai megvannak ehhez, és a hazai bor értékei is egyértelműen elismertek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!