Előző
Következő
új cikk

Külföld

A román elnök beszólt a fideszes honatyának: Nem reagál jelentéktelen politikusokra

MTI|2012. aug 19. 15:50
[A+ A-]
Hargita és Kovászna megye gazdasági fejlettsége a nacionalizmus miatt alacsony - jelentette ki Traian Basescu felfüggesztett román államfő, aki a hétvége egy részét a magyarok által többségben lakott régióban töltötte.
Basescu pénteken érkezett feleségével a háromszéki Kovászna üdülővárosba, ahol egy hotelben szálltak meg. Meglátogatták a Szent Anna-tavat és Marosfőt, ahol felkerestek egy helyi ortodox kolostort. Basescu Marosfőn újságírók előtt kijelentette, hogy a két megye azért gyengén fejlett gazdasági szempontból, mert egyesek csak magyar befektetőket akartak hívni a térségbe, mások pedig csak a román beruházóknak engedtek volna teret. Ennek az lett az eredménye - tette hozzá -, hogy alacsony gazdasági erővel rendelkező vállalatok jöttek a régióba.

"Elsősorban a fejlesztésért kell küzdeni, mert annak hiánya a románokat és magyarokat egyaránt sújtja" - mondta Basescu, aki szerint a két megye akkor fog igazán "beágyazódni a romániai valóságba", amikor támogatást fognak kapni munkahelyek létrehozása, valamint a lehető legmagasabb színvonalú kulturális és oktatási szolgáltatások megteremtése érdekében. "El kell ismernünk, hogy a két megye gazdasági fejlettsége alacsony - mondta Basescu.

A felfüggesztett államfő szerint a folyamatos nemzetiségi súrlódások is azt a látszatot keltették, hogy etnikumközi konfliktus veszélye áll fenn, és ezért is maradtak távol Székelyföldtől a komoly befektetők. Ugyanakkor megállapította, hogy a közutak minősége javult a legutóbbi látogatása óta.

Megköszönte a magyaroknak a leváltásáról szervezett július végi népszavazáson tanúsított magatartásukat, amikor tömegesen távol maradtak az urnáktól. A két megyében volt a legalacsonyabb a részvételi arány. Traian Basescu szerint a magyarok megértették, hogy a Szociál-liberális Szövetség (USL) "törvénytelenül fejezte le az ország vezetőségét".

Elutasította azt a felvetést, miszerint a román politikusok nem vigyáznak eléggé a székelyföldi románokra, és nem kívánta kommentálni Kőszegi Zoltán fideszes parlamenti képviselőnek azt a kijelentését, miszerint akár már nyolc év múlva fel lehet vetni a határrevízió kérdését. Basescu szerint reggeltől estig nyilatkoznia kellene, ha "bármely jelentéktelen" politikus kijelentésével foglalkozna.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!