Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nyolc ember feküdt vérében a mecset kövén

MTI|2012. aug 19. 16:06
[A+ A-]
Nyolcan megsérültek a dagesztáni Haszavjurt város síita mecsetében, amikor szombat este két fegyveres tüzet nyitott a hívőkre, Ingusföldön pedig hét rendőr halt meg vasárnap robbantásos merényletben, kollégájuk temetésén.
A Haszavjurt mecsetében imádkozókra a mohamedán világ egyik legfontosabb eseménye, a ramadán végét jelentő úgynevezett böjtmegtörési ünnep előestéjén törtek rá símaszkos fegyveresek. A kaukázusi településen élők, többségében fiatalok közül hárman mellkasi és hasi sérüléseket szenvedtek, a többieket a kezükön és lábaikon érték a golyók. Két áldozatot az intenzív osztályon ápolnak. A maszkot viselő fegyveresek elmenekültek a helyszínről.

A Csecsenfölddel határos területen fekvő városban történt támadás miatt Dagesztánban megerősítették a mecsetek őrzését. A tűzszerészek két robbanószerkezetet is találtak a haszavjurti mecsetben, amelyek közül az egyik még szombat este felrobbant, a hírügynökségi jelentések károkról nem számoltak be. A másik, gépkocsikban használt gázpalackból átalakított, negyven kilogramm trotil romboló hatásának kifejtésére alkalmas szerkezetet vasárnap reggelre hatástalanították, közölte a dagesztáni belügyminisztérium.

Oroszországban 2007 és 2012 között hat alkalommal követtek el merényletet, illetve támadást mecsetek és mohamedán hívők ellen. A Ria Novosztyi hírügynökség közlése szerint a szombati támadást megelőzően június 29-én ugyancsak az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztánban két ismeretlen, símaszkos fegyveres tört Karamahi falu mecsetére. Megölték az imámot, és egy hívő is életét veszítette a támadásban. A mecsetet fölgyújtották.

Közben Ingusföldön vasárnap reggel hat rendőr halt meg, amikor felrobbant az a járőrautó, amelyben előző nap meggyilkolt kollégájuk temetésére érkeztek - erősítette meg a kaukázusi köztársaság nyomozóhatósága az Interfax orosz hírügynökségnek. A merényletben a gyászolók közül is többen megsebesültek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!