Előző
Következő
új cikk

Külföld

Japán magára rántotta Kínát: autók égtek, éttermekben zúztak

MTI|2012. aug 19. 18:24
[A+ A-]
A hét végén fokozódtak és több ezresre dagadtak a Japán-ellenes tüntetések Kínában; egyes helyeken japán éttermekben romboltak és japán gépkocsikban tettek kárt, vagy zászlót égettek kínaiak, akik vitatott hovatartozású szigetek Kínához tartozása mellett demonstráltak.
Vasárnap Sencsen városában ötezren vonultak az utcára, Hangcsouban körülbelül háromezren, Csengtuban ezren, míg Hongkongban kétszázan adtak hangot elégedetlenségüknek amiatt, hogy a japán hatóságok a múlt héten őrizetbe vették azokat a kínai aktivistákat, akik megközelítették a Tiaojü, japánul Szenkaku-szigeteket, illetve partra szálltak az egyikén.

A kedélyeket csak tovább borzolta, hogy vasárnap japán politikusok hajóztak a szigetekhez, s kilencen vagy tízen partot is értek. Emlékeztetőül: mintegy 20 japán hajóból álló flottilla érkezett vasárnap hajnalban a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló szigeteihez, hogy a rajtuk utazó összesen 150 ember - parlamenti képviselők és nacionalista aktivisták - demonstrálja hazája szuverenitását a szigetek felett.

Az aktivisták közül tucatnyian kiúsztak a Szenkaku, kínaiul Tiaojü (Diaoyu) szigetek legnagyobb tagjának partjára. Az egyik aktivista, Koszaka Ejdzsi tokiói önkormányzati képviselő az AFP-nek nyilatkozva elmondta: a japán rendőrség tiltása ellenére hajóztak el a szigetekhez. Egy másik résztvevő szerint kikötnek, partra szállnak, eléneklik a japán himnuszt, pikniket rendeznek és a sziget legmagasabb pontján kitűznek egy japán zászlót.

Persze az is igaz, hogy a japán akció egyfajta válaszlépés volt, hiszen a héten 14 kínai aktivista szállt partra a szigetek egyikén, szintén azért, hogy demonstrálja saját hazája szuverenitását a szigetek felett. A japán parti őrség őrizetbe vette őket. Peking tiltakozott emiatt, Kína több városában Japán-ellenes tüntetéseket tartottak, majd a tokiói kormány pénteken úgy döntött, hogy szabadon engedi a kínai aktivistákat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!