Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Tizedelik a segélyszervezetek munkatársait

nepszava.hu|2012. aug 19. 19:07
[A+ A-]
A Humanitárius Világnapon kifejezhetjük tiszteletünket azoknak az embereknek, akik szembenéznek a veszéllyel és a különböző csapásokkal, annak érdekében, hogy másokon segíthessenek.
Ezt a napot az Egyesült Nemzetek Szövetsége jelölte ki a 2003-as bagdadi merénylet évfordulóján, amikor 22 ENSZ alkalmazottat megöltek. Minden nap emberek millióin segítenek világszerte a humanitárius szervezetek dolgozói. A Humanitárius Világnap az egész világon elfogadott esemény, amikor köszönetet mondhatunk azoknak, akik más embereken segítenek.

A humanitárius munka egyre veszélyesebb vállalkozás, a segélyszervezetek munkatársai egyre több erőszakos támadásról számolnak be, az elmúlt évtizedben megnövekedett a veszélybe került dolgozók száma. 2011 januárjától 112 humanitárius dolgozó esett áldozatul, 102 fő az adott ország állampolgára volt, 10 ember pedig más országból jött, hogy másokon segíthessen.

A több országban zajló konfliktus és a folyamatos bizonytalanság nemcsak a humanitárius munkatársak (különösen a helyi dolgozók) életét veszélyeztetik, hanem megakadályozzák őket abban, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben élő embereket biztonságosan elérjék és segíteni tudjanak rajtuk. A biztonságos elérés hiánya komoly akadályt jelent a humanitárius szervezetek életmentő munkálataiban.

A konfliktusok idején a gyermekekhez és a családokhoz nem jut el humanitárius segítség és az alapvető szociális szolgáltatások - mint például védőoltások, az egészségügyi ellátás, a tiszta víz és higiéniai támogatások, melyekre nagyon nagy szükségük lenne.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!