Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nincs mese, mindenkinek haza kell hozni a vagyonát - 23 ezer milliárd forintra számítanak

Népszava|2012. aug 21. 09:37
[A+ A-]
Oroszországból a nettó tőkekiáramlás tavaly több mint megkétszereződött, 80,5 milliárd dollárra, így a jövőben - egy törvényjavaslat szerint - az állami tisztségviselők, (a családtagjaikkal egyetemben) nem tarthatnák a pénzüket külföldön, de még külföldi papírokat sem birtokolhatnának.
Az orosz kormány arra számít, hogy tisztségviselői akár 100 milliárd dollárt is hazahoznak, ha a parlament elfogadja egy kormánypárti képviselő törvényjavaslatát, amely megtiltaná külföldi ingatlan, részvény és bankszámla birtoklását az orosz állami tisztségviselőknek és családtagjaiknak.

Az orosz állami duma várhatóan ősszel szavaz a javaslatról, amely öt évig terjedhető szabadságvesztéssel vagy 10 millió rubelig (310 ezer dollár) terjedő bírsággal sújtaná a szabályszegőket. A képviselő szerint megvitatják a törvény amnesztiazáradékát is, amely mentesítené a külföldi vagyont hazahozó hivatalos személyeket. Ebből akár 100 milliárd dollár is hazatérhetne Oroszországba, amelynek polgárai tavaly 12 milliárd dollárt költöttek külföldi ingatlanvásárlásra az orosz központi bank tudomása szerint.
Oroszországból a nettó tőkekiáramlás tavaly több mint megkétszereződött, 80,5 milliárd dollárra - idézte szintén az orosz központi bank adatait hétfőn a Bloomberg ügynökség.

Ellenzéki aktivisták szerint a kezdeményezés nem sokat ér, csak kísérlet arra, hogy kifogják a szelet Vlagyimir Putyin államfő ellenfeleinek vitorlájából. Közülük Alekszandr Lebegyev sajtómágnás nemrég azt mondta: bizonyítékai vannak, hogy orosz tisztségviselők dollármilliárdokat sikkasztanak, és bizonyítékait meg akarja osztani az orosz, az amerikai és a brit illetékes hatóságokkal. Lebegyev ellen jelenleg rendőrségi vizsgálat folyik huliganizmus gyanújával.

A Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet listáján Oroszország a legkorruptabb a világ nagy gazdaságai közül, és a szervezet tavalyi teljes világlistáján (2011 Corruption Perceptions Index) is 143-ik helyezett 182 ország sorában.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!