Előző
Következő
új cikk

Belföld

Extra rövid pályáztatás 700 millióért

Népszava|2012. aug 21. 16:30
[A+ A-]
Az LMP hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Budapesti-rendőrfőkapitányságon, amiért szerintük az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. indokolatlanul alkalmazta a gyorsított közbeszerzési eljárást kommunikációs feladatai ellátására. Az ellenzéki párt emellett törvényjavaslatban kezdeményezi a hasonló tenderek tiltását.
Minderről Schiffer András és Szilágyi László, a párt országgyűlési frakciójának tagjai beszéltek kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon.

Schiffer András sajtóhírekre hivatkozva kiemelte, a hulladékgazdálkodási ügynökség augusztus 11-én írt ki négynapos pályázatot idei kommunikációs feladatira, úgy, hogy abba "praktikusan egy hosszú hétvége is beleesett". Az ellenzéki politikus szerint a hatályos közbeszerzési törvény ugyan lehetővé tesz ilyen "nevetségesen rövidített" eljárásokat, azok azonban olyan "brutálisan" csökkentik az ajánlattevők körét, hogy felverik a közbeszerzési árat, amivel vagyoni hátrányt okoznak a kiírónak. "Ez egész egyszerűen a közpénzekkel való felelőtlen gazdálkodás" - fűzte hozzá.

Mint mondta, a rendőrségtől annak tisztázását várják, hogy szándékosan, vagy gondatlanságból szegték-e meg a gyorsított eljárásra egyébként lehetőséget adó közbeszerzési törvényeket, továbbá mekkora kárt okozott a hulladékgazdálkodási ügynökségnek a gyorsított eljárás indokolatlan alkalmazása. Schiffer András szerint a nyomozás kitérhet arra a "komolyan felvethető gyanúra" is, hogy az ajánlattevő korábban már megismerhette a pályázati kiírást.

Az LMP a hasonló esetek megakadályozása érdekében törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben megtiltanák a gyorsított eljárásos közbeszerzések kiírását azokban az esetekben, amikor a közpénz felhasználását törvény írja elő, vagyis a pályáztatásra időben számítani lehet - jelentette be az LMP-s politikus.

Szilágyi László, az LMP hulladékgazdálkodási szakpolitikusa emlékeztetett arra: a teljes mértékben állami tulajdonú hulladékgazdálkodási ügynökséget az idei évtől hatályos termékdíjtörvény hozta létre, feladata pedig a szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás koordinálása. Az említett jogszabály azt is előírja, hogy a szervezetnek bevételei egy részét kommunikációs célokra, például környezeti nevelési kampányokra kell fordítania. A képviselő szerint az ügynökség így már hét hónapja tisztában lehetett azzal, pályázatot kell kiírnia, amire végül csak négynapos határidőt hagytak.

"Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen gyorsított eljárásban tapsoljanak el 700 millió forintot" - fogalmazott, szintén megjegyezve: "elég erős a gyanú arra, hogy már régen kiválasztották a maguk módján a megfelelő ajánlattevőt".

Szilágyi László hozzátette azt is, a hulladékgazdálkodási ügynökség még az idei csomagolóanyag-begyűjtéssel és -hasznosítással foglalkozó tendereket sem írta ki, holott a termékdíjtörvény alapján a jövő évi pályázatokra is mindössze tíz napja maradt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!